Rector Anne De Paepe is trots op de nieuwe onderscheiding. © Thomas Tackaert

UGent in top 10 van universiteiten die innovatief schandalen toedekken

De Universiteit Gent staat als enige Belgische instelling in de top tien van de Pyongyang-index, die wereldwijd vergelijkt hoe innovatief universiteiten misbruik door eigen medewerkers toedekken.

In Noord-Korea is de jaarlijkse Pyongyang-index gepresenteerd, samen met de Shanghai Ranking of World Universities één van de meest prestigieuze academische rangschikkingen. De index wordt samengesteld door een onafhankelijk expertisebureau, dat analyseert hoe innovatief universitaire besturen misbruiken en seksschandalen uit de pers houden.

‘Een wetenschapper wil niet alleen excelleren binnen zijn vakgebied. Hij wil zich ook gesteund en geborgen voelen binnen zijn universitaire machtsnetwerk’, zegt een anonieme professor van de vakgroep Letterkunde van de Universiteit Gent. ‘Een moderne universiteit moet innovatief kunnen omgaan met deontologische foutjes hier en daar. Minder prettige kanten van je karakter worden netjes toegedekt uit erkentelijkheid voor je academische prestaties. Als gefrustreerde man is dat een hele geruststelling.’

Het universitaire management is opgetogen met de toptienplaats. Het bestuur zegt allang te investeren in de ontwikkeling van nieuwe doofpottechnologieën. ‘Na onze mooie zevende plaats in de Shanghai Ranking, is dit een nieuwe bevestiging dat onze instelling op het juiste spoor zit’, meent rector Anne De Paepe.

‘Je minder prettige kanten worden hier toegedekt uit erkentelijkheid voor je academische prestaties’

Helaas staat de UGent niet op de zevende plaats, maar een stuk lager. ‘Ik bedoelde eigenlijk de 27ste plaats’, corrigeert De Paepe zichzelf. Maar de feiten weerleggen ook die uitleg. ‘Oké, we stonden slechts op de 71ste plaats. Als rector heb ik veel aan mijn hoofd, een onschuldige vergetelheid is snel gebeurd. Zulke details zijn niet belangrijk.’ Was het wel een vergetelheid? ‘Neen dus, het was een leugentje om bestwil. Nu goed?’, zucht De Paepe.