'Een deel van het probleem importeren we vanuit Nederland', waarschuwen de onderzoekers. © VRT

KU Leuven berekent aantal voetbalanalisten in België: ‘Onrustbarende tendensen’

De Katholieke Universiteit van Leuven heeft het aantal voetbalanalisten berekend dat actief is in België. Dat blijken er een pak meer dan gedacht. De federale regering beraadt zich over maatregelen.

Binnen de grenzen van het koninkrijk België zijn meer voetbalanalisten actief dan aanvankelijk gedacht. Dat blijkt uit een studie door de KU Leuven. ‘De tendensen zijn onrustbarend’, zegt doctorandus Bart Van Reet (28) van de Faculteit Bewegingswetenschappen. ‘Gesteld dat ze al niet verontrustend zijn.’

Volgens de ruime definitie zouden in België liefst 5,5 miljoen voetbalanalisten rondlopen. ‘Op een bevolking van 11,2 miljoen individuen is dat aardig wat’, meent Van Reet. ‘Je kunt gerust spreken van een epidemie. De pathologische neiging om commentaar te leveren bij voetbalmatchen tast steeds meer mensen aan. Dat kan leiden tot hersenschade, hetzij door het chronische afsterven van hersenweefsel, hetzij door de acute impact van een stomp voorwerp, bijvoorbeeld een tafelpoot.’

Zelfs wanneer de onderzoekers rekening houden met de enge definitie van voetbalanalistisme, blijft België nadelig hoog scoren. ‘We importeren een deel van het probleem uit Nederland, met broeihaarden als Jan Mulder en Aad de Mos‘, stipt Van Reet aan. ‘Daarnaast werpt iedere journalist, zelfs al is het slechts de stagiair die clickbait in lijstjes giet, zich op als voetbalkenner. Via de sociale media bereikt de aandoening een groot publiek.’

Het voornaamste symptoom van de ziekte is dat de patiënt een heel arsenaal dure woorden en technische termen hanteert voor een in wezen eenvoudig fenomeen, namelijk 22 onnozelaars die achter één bal aanhollen. ‘Hoe hoogdravender de beschrijving van het gesukkel op het grasveld, hoe groter de schade’, waarschuwt Van Reet. ‘Wanneer patiënten lyrisch worden over relatief eenvoudige handelingen en beginnen te leuteren over balbezit en veldposities is de ziekte vergevorderd.’

Bart Van Reet:
‘De pathologische neiging om commentaar te leveren bij voetbalmatchen tast steeds meer mensen aan’

Premier Charles Michel (MR) heeft aangekondigd dat de regering maatregelen zal nemen. ‘We moeten deze aanval op onze samenleving counteren, bij voorkeur door een een-tweetje met de gewesten’, zegt Michel. ‘We denken na over een solide defensie. Cruciaal is dat we onze flanken afdekken en dat we op het gepaste moment de bal in het kamp van de tegenstander leggen. Mathematisch is alles nog mogelijk.’