Met schrikogen wacht een man op zijn bagage. 'Wat als mijn dierbaar bezit slachtoffer werd van de economische aanslag?' © Goya Bauwens

Staking Zaventem opgeëist door bagageafhandelaars, dreigen met meer acties

De economische aanslagen op de luchthaven van Zaventem zijn in een videoboodschap opgeëist door het bagageteam van Aviapartner. De daders tonen geen berouw en dreigen met nieuwe acties.

De voorbije dagen werd Zaventem opgeschrikt door een spontane staking, met opnieuw honderden getroffen reizigers tot gevolg. ‘Toen ik vanochtend het nieuws hoorde, was mijn eerste reactie: “Het is toch niet waar?”,’ zegt CEO Arnaud Feist. ‘Dergelijke taferelen hoop je alleen op televisie te zien, maar toch niet hier bij ons? Ik heb gehuild, inderdaad.’

In eerste instantie werd gekeken naar de luchtverkeersleiders, maar die ontkenden via hun officiële YouTube-kanaal alle betrokkenheid. Met een videoboodschap op het Twitteraccount van bagageafhandelaar Aviapartner eisten mannen in fluo vestjes de staking op namens de bagageafhandelaars. Ze dreigden met nog meer nietsontziende acties tegen onschuldige reizigers indien hun eisen niet zouden worden ingewilligd.

Voor terreurexpert Rudi Vranckx komen de acties niet uit de lucht vallen. ‘Zaventem wordt al geruime tijd geterroriseerd door twee rivaliserende netwerken: de luchtverkeersleiders en de bagageafhandelaars. Beiden streven naar zoveel mogelijk invloed bij hun achterban, tot in de hoogste regionen van het luchthavenbestuur.’

Vranckx ziet opvallende parellellen tussen beide groeperingen. ‘Hun manier van handelen en de dramatische gevolgen van hun acties zijn nagenoeg dezelfde, ook zij viseren in de eerste plaats burgers om hun politieke doelen te behalen. Toch kunnen de twee groeperingen elkaar niet luchten. Na de succesvolle acties van die eersten viel te verwachten dat ook het bagageteam zich niet onbetuigd zou laten. Met alle gevolgen van dien voor de nietsvermoedende reizigers.’

Rudi Vranckx:
‘Na de succesvolle acties van de luchtverkeersleiders viel te verwachten dat ook het bagageteam zich niet onbetuigd zou laten’

De Wetstraat reageert aangeslagen. Er is een consensus in de maak over het overwegen van de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie om na te gaan hoe dergelijke gebeurtenissen in de toekomst kunnen worden vermeden zonder dat precaire politieke evenwichten op de schop moeten.