Jan Jambon vindt het niet kunnen dat de RTBF op basis van een paar incidenten een onwaarheid fabriceert.

N-VA verliest significant deel van kiezers

In de jongste peiling van La Libre Belgique en de RTBF verliest de N-VA significant. De partijtop nuanceert: ‘Significant betekent dat we één of meer kiezers zijn verloren. We moeten niet generaliseren.’

Hoeveel kiezers N-VA precies heeft verloren in vergelijking met de verkiezingen van 25 mei 2014, is vatbaar voor interpretatie, vindt de partij. ‘De manier waarop de peiling is uitgevoerd, is beneden alle peil’, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. ‘Op basis van een paar mensen fabriceren linkse en Franstalige media een onwaarheid, zonder enige nuance.’

De RTBF en La Libre reageren op de kritiek door de peiling opnieuw uit te voeren, opdat de mathematische waarheid beter aansluit bij de semantische. ‘Maar we gaan niet onthullen over welke kiezers het gaat, want dat zou stigmatiserend zijn’, zegt Jean-Michel François, hoofd van de dienst Peilingen van de RTBF.

Jan Jambon:
‘Onze kiezers zijn over het algemeen niet dom, maar we willen ze zeker niet allemaal over dezelfde kam scheren’

‘We hebben sterke argumenten. Die geheim zijn’, benadrukt François. ‘Geloof ons gewoon wanneer we zeggen dat de N-VA een belangrijk, ja, zelfs significant deel van haar kiezers kwijt is.’

Navraag leert dat er na de jongste uitspraken van Jambon inderdaad schamper wordt gesproken over de N-VA in bepaalde cafés.
‘Sommige mensen hebben inderdaad geventileerd dat het Vlaams Belang of andere partijen betere oplossingen bieden, maar dat zijn maar individuele incidenten’, vindt Jambon. ‘Onze kiezers kijken dwars door die propaganda heen, ze zijn niet dom. Al willen we ze zeker niet allemaal over dezelfde kam scheren.’