Johan Van Overtveldt: 'Crowdfunding is een Engelse term die betekent dat de massa betaalt.'

Geen nieuwe belastingen: verplichte crowdfunding vult gat in begroting

De federale regering heeft een tekort van 3 miljard euro weggewerkt zonder de belastingen te verhogen. Johan Van Overtveldt ontdekte een gloednieuwe bron van inkomsten: verplichte crowdfunding.

In hun zoektocht naar vulsel voor het gat in de begroting wilden de meerderheidspartijen absoluut nieuwe belastingen vermijden. ‘Dat zou een slecht signaal zijn’, zegt minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA). ‘We hebben de vettaks, de suikertaks, de speculatietaks, de Kaaimantaks en de verhoging van de accijnzen en roerende voorheffing er al doorgejaagd. Nóg meer geld uit de zakken van de burger kloppen, zou de perceptie doen ontstaan dat wij een belastingregering zijn. Wat tot nader order onjuist is.’

Daarom bedacht Van Overtveldt een ongezien systeem om het overheidsapparaat te financieren. ‘Crowdfunding‘, knikt Van Overtveldt. ‘Dat is een Engelse term die betekent dat je de massa laat betalen.’

Johan Van Overtveldt:
‘De bijdrage is 100 procent vrijwillig. Elke Belg is wel verplicht een minimumbedrag van 300 euro te investeren’

Via crowdfunding kunnen burgers een bijdrage leveren om de overheid te financieren. ‘Die bijdrage is 100 procent vrijwillig. Elke Belg is wel verplicht om een minimumbedrag van 300 euro te investeren. Wie méér wil betalen, kan dat doen zonder enige rompslomp en krijgt er iets moois voor terug, bijvoorbeeld een sprankeltje sociale zekerheid.’

Zover Van Overtveldt weet, is crowdfunding op die schaal nooit eerder geprobeerd. ‘Het geniale zit er hem in dat iedereen een beetje meebetaalt. Zo heb je snel 3 miljard euro zonder dat je de belastingen moet verhogen’, zegt de minister.

Wie intekent op de crowdfunding, krijgt in ruil voor zijn investering allerlei bijkomende voordelen, zoals een pensioen, een veilig wegennet en de garantie dat de elektriciteit niet uitvalt in de winter. ‘Afhankelijk van de meeropbrengsten blijft er misschien nog iets over voor terrorismebestrijding en justitie’, blijft Van Overtveldt hoopvol.