Jan Jambon laat niets aan het toeval over aan stuurt extra manschappen naar de Muur van Geraardsbergen.

Jambon stuurt extra politie naar de Muur tijdens Ronde van Vlaanderen

Wegens de terreurdreiging verscherpen de veiligheidsmaatregelen tijdens de Ronde van Vlaanderen. ‘Op de Muur van Geraardsbergen en op de Bosberg worden extra politiemensen ingezet. We nemen geen risico.’

Van het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse, mag de Ronde Van Vlaanderen doorgaan, mits er extra veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. ‘We moeten voortdurend waakzaam blijven. Daarom worden er zondag op de Muur van Geraardsbergen de hele dag driehonderd agenten geposteerd, die elke verdachte beweging zullen registreren en indien nodig onmiddellijk kunnen ingrijpen’, kondigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan.

Ook in de traditionele aankomstzone worden extra manschappen ingezet. ‘In Meerbeke en op de Bosberg zullen de veiligheidsdiensten anoniem patrouilleren. Ook het leger zal in verhoogde staat van paraatheid zijn. We nemen geen enkel risico’, maakt Jambon zich sterk.

Jan Jambon:
‘Onze diensten beschikken over informatie waartoe organisator Wouter Vandenhaute geen toegang heeft’

Ronde-organisator Wouter Vandenhaute betreurt dat hij niet werd geconsulteerd voor het veiligheidsoverleg en bestempelde de maatregelen als ‘redelijk overbodig’.

Jambon wuift de kritiek weg. ‘Onze veiligheidsdiensten beschikken over een heleboel informatie waartoe de heer Vandenhaute geen toegang heeft’, zegt de minister. ‘Hij kan onmogelijk oordelen over hun inschatting van de reële dreiging tijdens het grootste wielerevenement van Vlaanderen. Zelfs al is hij zelf de organisator.’

Dat Vandenhaute de streek rond Oudenaarde hermetisch afsluit, tenzij voor patsers met een peperduur vip-ticket, is geen punt voor Jambon. ‘Volgens de meeste recente informatie van onze diensten is er zondag niets te doen in Oudenaarde, dus Vandenhaute doet maar. Wij rekenen op de competentie en ervaring van de mensen van Staatsveiligheid en het federaal parket, die dag en nacht bezig zijn met het vermijden van nieuwe aanslagen. We laten niets aan het toeval over.’