De doortastendheid van Mia Doornaert plaatst wetenschappers voor een raadsel. © VRT

Opiniestuk Mia Doornaert over aanslag verscheen al vóór aanslag

Wetenschappers staan voor een raadsel: het opiniestuk van Mia barones Doornaert over de schuldigen van de aanslagen in Brussel werd al een half uur vóór die aanslagen gepubliceerd op De Standaard Online.

Rudy Vranckx:
‘Terroristen hebben geen flauw benul van waar ze mee bezig zijn, tot ze Mia lezen’

Op 22 maart 2016 om exact 7.32 uur verscheen het opiniestuk ‘Willen we eindelijk wakker worden’, van Mia Doornaert. Pas een half uur later blies de eerste terrorist zichzelf op in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem. Had Doornaert voorkennis over de aanslagen? Niet noodzakelijk, zeggen experts.

‘Mensen als Doornaert hebben de verbazingwekkende gave om meningen te schrijven die zo goed geformuleerd zijn en dusdanig de werkelijkheid benaderen, dat ze gewoon vanzelf werkelijkheid worden. Je kunt zelfs stellen dat de realiteit dusdanig veel respect heeft voor het werk van barones Doornaert dat die zich aanpast aan wat zij op papier heeft gezet’, zegt Jeroen Vandeputte (Vakgroep Associatieve Psychologie, UGent). ‘Met voorkennis heeft dat niets te maken.’

‘De feiten waarnaar mevrouw Doornaert verwijst, zijn accurater dan de opeising door IS zeven uur na de aanslagen’ prijst mediawatcher Rudi Vranckx zijn collega. ‘Zij kon die details al vóór de aanslagen opsommen. Haar inzicht is zo scherp, ze is zo goed geïnformeerd dat het griezelig wordt. Terroristen hebben geen flauw benul van waar ze mee bezig zijn, tot ze Mia lezen. Dan volgt een aha-erlebnis’

‘Mia is de laatste tijd geradicaliseerd’, bevestigt een collega die anoniem wenst te blijven. ‘Haar meningen worden cassanter en haar gedacht is heilig. Haar lichaamstaal straalt oorlog uit en haar opiniestukken zijn nog erger. Ik ben bang, ja.’

Mia Doornaert zelf was niet bereikbaar voor commentaar. Volgens sommige bronnen verschanst ze zich momenteel in de VRT-gebouwen, waar ze onder meer Lieven Van Gils gegijzeld houdt.