Koen Geens, woordvoerder van staatsveiligheid, legt de schuld bij overmacht. © VRT

Veiligheidsdiensten weerleggen oneerlijke kritiek: ‘Faxtoestel was kapot’

De Staatsveiligheid verdedigt zich nu de internationale kritiek steeds luider klinkt. ‘Onze faxmachine is al twee maanden buiten dienst en de secretaresse die normaal de post verdeelt, is op ziekteverlof.’

Koen Geens:
‘Een stagiair heeft misschien een menselijk foutje gemaakt, dat kijken we nog na’

De Turkse autoriteiten waarschuwden België over de komst van Ibrahim El Bakraoui, één van de zelfmoordterroristen op de luchthaven van Zaventem. Waarom is er niets met die informatie gedaan?

‘Het fax-apparaat van de staatsveiligheid was op 14 juli buiten dienst. Er werd een aanvraag tot dringende herstelling ingevoerd in het it-systeem, dat onmiddellijk ticketnummer 2565864 meekreeg van de centrale helpdesk’, legt minister van Justitie Koen Geens (CD&V), woordvoerder van Staatsveiligheid, uit.

Op 28 juli kwam een technicus de fax herstellen, niet abnormaal lang gezien de minimale dienstverlening in de zomervakantie. ‘Toen de fax uit de printer kwam gerold, zat hij tussen een heleboel felicitatiefaxen voor de nationale feestdag, afkomstig van de collega-veiligheidsdiensten uit Europa’, stipt Geens aan. ‘Bij een dergelijke samenloop van omstandigheden moet je als administratie machteloos toekijken en berusten.’

Ziekteverlof

Het heeft niet veel zin om schuldigen aan te duiden, vindt Geens. ‘Helaas was de secretaresse die de berichten normaal gezien sorteert en aan de beleidsadviseurs bezorgt, toen net op ziekteverlof wegens een depressie. De stagiair die haar taken heeft overgenomen, heeft misschien een menselijk foutje gemaakt, dat kijken we nog na.’

Turkije moet alleszins niet te hoog van de toren blazen. ‘Mogelijks ging Turkije zelf in de fout door de fax in een andere taal dan het Frans of het Nederlands te sturen? Als dat gebeurt, staan onze diensten machteloos’, zegt de minister, die het volste vertrouwen blijft behouden in de staatsveiligheid en zijn mensen.