Kopstuk Serge Muyters heeft via bloedverwantschap contacten tot op de hoogste politieke niveaus. © Politie Antwerpen

Beruchte bende ‘Politie van Antwerpen’ eindelijk opgerold

Een criminele organisatie met de sinistere roepnaam 'De politie van Antwerpen' is na intens speurwerk gevat. Bij alle leden werden vuurwapens gevonden. Bij één kopstuk lag een vlag van de N-VA.

Kopstuk Bart D.W.:
‘Als ik al aan het hoofd sta van een criminele organisatie, dan is het niet van de Antwerpse politie’

De bende kwam meermaals in het nieuws met gewelddadige raids en zwaar banditisme. De leden kenmerkten zich door rond te lopen in een schrikwekkend blauw uniform. Het federaal parket hoopt dat het ‘De politie van Antwerpen’ een zware slag heeft toegebracht en dat de rust eindelijk kan gaan liggen in de hoofdstad van de provincie Antwerpen.

‘Het gaat om zeer ernstige feiten’, zegt een woordvoerder van het federaal parket. ‘Zoals gewapende afpersing, het neerschieten van ongewapende minderjarigen, (min of meer) onvrijwillige doodslag na excessief geweld, druggebruik, grootscheepse diefstal, witwaspraktijken, poging tot staatsgreep en fout parkeren.’

‘Zelfs Scientology is geen bende criminelen in vergelijking met deze gangsters’, zegt criminoloog Brice De Ruyver (UGent).

Eén van de kopstukken ontkent dat hij aan het hoofd staat van ‘De politie van Antwerpen’. ‘Als ik al aan het hoofd sta van een criminele organisatie, dan is het niet van de Antwerpse politie’, liet Bart D.W. zich ontvallen vlak voor hij werd opgesloten. D.W. wordt ervan beschuldigd ‘De politie van Antwerpen’ van financiële middelen te voorzien.

Een ander kopstuk is Serge Muyters. Die autoritaire narcist wordt omschreven als de facto bendeleider. ‘Hij is het operationele brein achter de organisatie’, zegt een insider van het dossier. Via bloedverwantschap heeft Muyters contacten tot op de hoogste politieke niveaus.

De stad Antwerpen benadrukt dat het gevaar van ‘De politie van Antwerpen’ overdreven wordt. ‘Het gaat hier om faits divers, dagelijkse voorvalletjes waar je enkel last van hebt als je je verdacht maakt, bijvoorbeeld doordat je geen geldige identiteitskaart op zak hebt’, zegt een schepen.