Chinese toeristen op weg naar het gat in de begroting. © N1D0

Chinese toeristen storten te pletter in gat in begroting, meesten nogal dood

In Brussel is een groep van 33 Chinese toeristen in het gat in de begroting gevallen. De meeste slachtoffers zijn redelijk tot ernstig dood. 'Het gat was dieper dan aanvankelijk gedacht', zegt de brandweer.

Er kon geen hulp meer baten voor de 33 Chinezen die gisteren in het gat in de begroting zijn gesukkeld. Hun bezoek aan Brussel eindigde met een collectieve doodsmak. ‘De symptomen van zo’n doodsmak zijn interne bloedingen, open botbreuken, fatale nek- en rugletsels en shock’, somt Pierre Armagneau van de Brusselse brandweer op. De kans is klein dat je zo’n cocktail van blessures overleeft, vandaar de term doodsmak.

De meeste slachtoffers waren er fataler aan toe dan verwacht. ‘Het gat was dan ook dieper dan aanvankelijk gedacht’, stipt Armagneau aan. Zes Chinezen waren redelijk dood, de anderen waren zéér dood.

Vermoedelijk zagen de toeristen de waarschuwingen van het Federaal Planbureau over de begroting niet. ‘Nochtans kon je er niet naast kijken’, zucht Armagneau. ‘Ze zijn met open ogen in het gat gestapt.’

Kritische stemmen merken op dat de omheining rond het gat in de begroting is weggehaald. ‘Dit is het gevolg van de besparingen’, meent sp.a-voorzitter John Crombez. Maar door het kluwen van de zesde staatshervorming is niet duidelijk welke overheid precies bevoegd is voor de omheining. Zelfs de Duitstalige Gemeenschap komt in aanmerking.

De Chinese overheid is matig tot heel woedend, afhankelijk van de positie van het slachtoffer in de hiërarchie van Communistische Partij. ‘Een begrotingstekort? Hoe is dat mogelijk?’, reageerde de Chinese ambassadeur. ‘Nationaliseer een winstgevend bedrijf of vijf, gooi corrupte zakenmannen in de cel en neem al hun bezittingen af en als je er dan nog niet bent, verhoog je maar de belastingen.’

Toeristen zag de waarschuwingen van het Federaal Planbureau niet

N-VA-voorzitter Bart De Wever minimaliseert het voorval. ‘Wij hebben een witte lijst opgesteld met brol waarmee we het gat kunnen dempen. Chinese toeristen stonden daar niet op, maar het is handig meegenomen’, zegt De Wever. ‘De één zijn accident de parcours, is de ander zijn begrotingsinspanning.’