Johan Van Overtveldt zet zich af tegen de tendens om alles zo eenvoudig mogelijk te maken.

Volgens Van Overtveldt bedraagt economische groei ¯\_(ツ)_/¯ procent

Minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) betwist dat je de economische groei kunt uitdrukken in een simpel cijfertje. 'Een complexe formule als ¯\_(ツ)_/¯ drukt veel realistischer uit waar we heen gaan.'

‘Enkel onverstandige mensen proberen de werkelijkheid uit te drukken in eenvoudige cijfertjes’, zegt Johan Van Overtveldt. ‘Ik zet mij daar tegen af, omdat de werkelijkheid nu eenmaal complex is. Je hebt formules nodig die wijzen op evoluties. Spreek dus niet over een gat in de begroting van 2 of 3 miljard euro, maar van een trend waar ¯\(°_o)/¯ overheerst. Voor de economische groei drukt een formule als ¯\_(ツ)_/¯ veel realistischer uit waar we heen gaan.’

Dat gebrek aan nuance ziet Van Overtveldt ook telkens opnieuw in de pers. ‘Journalisten willen maar één ding weten: is de sfeer in de regering goed of slecht? Maar zo eenduidig is het allemaal niet’, stelt Van Overtveldt. ‘Ook hier is een ingewikkeld proces aan het werk. De formule ( ͡° ͜ʖ ͡°) geeft dat veel correcter weer.’

Kristof Calvo:
‘Van Overtveldt doet aan obscurantisme. Dan heb ik toch zoiets van ಠ_ಠ’

Vanuit de oppositie krijgt Van Overtveldt het verwijt dat hij zo zijn beleid onbegrijpelijk maakt voor gewone mensen. ‘Hij doet aan obscurantisme, dat kan niet de bedoeling zijn’, zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo. ‘Ook ik ben een gewone mens en ik kan evenmin volgen zodra er complexe wiskundige berekeningen aan te pas komen. Dan heb ik toch zoiets van ಠ_ಠ.’

Professor economie Gert Peersman (UGent) van zijn kant heeft een formule bedacht waarmee hij het effect van de zware besparingsmaatregelen van de regering kan becijferen. Wanneer je alle parameters van de ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ-formule helemaal doorrekent, kom je uit op een elegant, heel rond cijfer: 0.