Consternatie in De Mol. 'Alles wat Turkije eist, aanvaardt Merkel zonder morren.'

Na zes afleveringen De Mol slechts één zekerheid: Turkije hoort niet thuis in de EU

Nu Bruno uit De Mol gebonjourd is, blijft er voor de kijker maar één zekerheid meer over: nooit mag Turkije lid worden van de Europese Unie. 'Hanne mag nog zo'n theater spelen, Turkije komt er niet in. Nooit.'

Er schieten nog vier kandidaten over: één mol, één winnaar, en twee verliezers. Na volgende week weten we wie de drie finalisten zijn. Het enige wat we nu al weten, is dat een regering waarvan N-VA deel uitmaakt nooit zal goedkeuren dat Turkije lid wordt van de EU.

Doorheen de aflevering van gisteren was Hanne meester in het afwenden van schuld. Als er geen geld wordt verdiend, is het zeker niet haar schuld. ‘Máár’, zegt Cathy, ‘de EU laat zich chanteren en de Turken maar daar misbruik van. Dat irriteert mij. De EU heeft al te lang de lakse Merkel-lijn gevolgd en daar krijgen we nu de rekening voor gepresenteerd.’

Gilles:
‘Wie de trekken van een autocratie vertoont, verdient geen perspectief op toetreding’

Waar zijn de kandidaten en de mol Eigenlijk mee bezig? Er verdwijnt 3.000 euro uit de pot als door Gilles vreemde hysterie uitbreekt. ‘Turkije hoort simpelweg niet thuis in de EU’, stelt Gilles. ‘Wie de trekken van een autocratie vertoont, verdient geen perspectief op toetreding.’

Het verdict is hard: Bruno valt af. ‘De arrogantie van Merkel blijft verbazen’, flapt Hanne eruit. ‘Ze denkt in haar eentje de koers te mogen bepalen. Alles wat Turkije eist, aanvaardt ze zonder morren.’

Na het vertrek van Bruno bestudeert Cathy de pokerfaces van haar drie medekandidaten. ‘Hanne mag nog zo’n theater spelen, Turkije komt er niet in. Nooit’, herhaalt ze. Gilles dept zijn tranen. Stijn grinnikt.