Pol Van Den Driessche (N-VA) is in een bezemhok betrapt met de begroting op zijn schoot. © N-VA

Gat in begroting zo groot dat Pol Van Den Driessche er niet van kan blijven

Gecoöpteerd senator Pol Van Den Driessche (N-VA) heeft het uitdijende gat in de begroting betast. Dat bevestigen verschillende regeringsbronnen. Ook van andere mismeesterde gaten duiken getuigenissen op.

De N-VA zit met de handen in het haar: haar gecoöpteerde senator Pol Van Den Driessche is met geen stokken weg te slaan van het gat in de federale begroting. Sinds het cijfer van 2 miljard euro bekend raakte, moet minister van Financiën Johan Van Overtveldt verdragen dat zijn partijgenoot de deuren van zijn kabinet platloopt.

Johan Van Overtveldt:
‘Pol is geen begrotingsspecialist, maar als er een gat aan te pas komt, injecteert hij graag zijn expertise’

‘Daarom dus hebben we de omvang van het tekort zo lang mogelijk stilgehouden’, zucht Van Overtveldt.

In regeringskringen is te horen dat Van Den Driessche betrapt werd in een bezemhok met de begroting op zijn schoot, kwijlend van ‘Poepke’ alhier en ‘Scheetje’ aldaar. ‘Pol is geen begrotingsspecialist, maar als er een gat aan te pas komt, injecteert hij graag zijn expertise’, sust Van Overtveldt. ‘Het is sterker dan hemzelf.’

Ondertussen komen ook andere verhalen over onwelvoeglijkheden van de voormalige journalist aan de oppervlakte. ‘Zelfs het ferme gat tussen mijn tanden werd ooit door Van Den Driessche bepoteld’, onthult ex-premier Guy Verhofstadt (Open Vld).

Bij de meerderheid wordt alle hens aan dek geblazen om toch verder te besparen. ‘Pappen en nathouden is het laatste wat we nu moeten doen’, bevestigt een christendemocratisch vicepremier.

De ongerustheid is overgeslagen naar de Vlaamse regering. Sven Gatz (Open Vld) vreest dat het gat dat hij in de Vlaamse cultuur heeft geslagen de aandacht van Van Den Driessche zal trekken. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) maakt extra budget vrij om de gaten in de Vlaamse snelwegen zo snel mogelijk te dichten.