Volgens Theo Francken dienen de penisafdrukken niet enkel ter identificatie, maar komen ze evenzeer van pas als didactisch materiaal.

Asielzoekers moeten afdruk penis afstaan

De regering heeft een akkoord bereikt over de registratie van biometrische gegevens van asielzoekers. Concreet zal iedere mannelijke asielzoeker aan afdruk van zijn erectiele penis moeten afstaan.

De kogel is door de kerk: de overheid zal niet systematisch vingerafdrukken afnemen van eerste- en tweederangsburgers. ‘Daarmee zouden we te diep binnendringen in de privésfeer’, geeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) toe. ‘Zodoende hebben we gekozen voor de minder invasieve penisafdruk.’

Die penisafdruk is verplicht voor alle mannelijke asielzoekers in het land. ‘Zo kunnen we in geval van seksuele agressie sneller overgaan tot identificatie van de daders’, zegt staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA). ‘Enfin, op voorwaarde natuurlijk dat de feiten gepleegd zijn door een asielzoeker.’

De afgietsels van de penissen kunnen daarnaast worden gebruikt als didactisch materiaal in asielcentra. ‘Met een kunstpenis kunnen we aanschouwelijk maken hoe mannen in het Westen omgaan met vrouwen’, zegt Francken met een dieprode blos op de wangen.

Jan Jambon van zijn kant droomt van een centrale Europese databank van penisafdrukken. ‘Geef toe, het zou een grappig zicht zijn’, lacht de minister. ‘Duizenden en duizenden schappen vol afgietsels van piemels, daar zal het moslimterrorisme niet van terughebben!’

Bestaat er dan geen gevaar voor schending van de privacy? Critici zeggen dat derden zo gemakkelijk toegang krijgen tot gevoelige informatie, zoals de lengte, de diameter én de vorm van je blauwgeaderde geslachtsorgaan. ‘Ach, wie zijn fluit nergens insteekt zonder het eerst vriendelijk te vragen, heeft niets te verbergen’, wuift Jambon die bezwaren weg.

Jan Jambon:
‘Wie zijn fluit nergens insteekt zonder het eerst vriendelijk te vragen, heeft niets te verbergen’

Ook gewone Belgen mogen bij hun gemeentelijke overheid een afdruk van hun penis aanvragen, waarna de biometrische gegevens worden opgeslagen op hun eID. ‘Voor een kleine meerkost kan je pasfoto zelfs worden vervangen door een afbeelding van je penis’, kondigt Jambon aan.