Bouwgroep Ghelamco zal het Nationaal Stadion naast de Gentse Ghelamco Arena bouwen.

Nationaal stadion op Gentse Brico-parking

De Belgische voetbalbond en het Brussels gewest hebben in Gent een parking gevonden om het nieuwe nationaal stadion te bouwen. Anderlecht onderzoekt of een verhuis opportuun is.

Het nieuwe nationaal voetbalstadion in Brussel bouwen is geen optie meer, beseffen de Voetbalbond en het Brussels gewest. ‘Tegen de deadline van 2019 geraakt het nieuwe stadion op de Heizel zeker niet meer klaar. Dus kiezen we voor Gent’, Bob Madou, directeur van de KVBV. ‘We hebben er een geschikte parking gevonden om een stadion van 50.000 toeschouwers neer te poten.’

Bijkomend voordeel is dat het betreffende terrein nu al ontwikkeld wordt door Ghelamco, dezelfde bouwgroep die de opdracht voor het nationaal stadion had binnengehaald. ‘Om toch een beetje de schijn te wekken dat het nationaal stadion in de hoofdstad staat, zal het Hoofdstedelijk Gewest de grond aankopen. Daarna wordt die met verlies verkocht aan Ghelamco en vervolgens zullen we het stadion voor 10 miljoen euro per jaar huren, zodat de Voetbalbond het vruchtgebruik krijgt’, legt Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld) uit. ‘We hopen dat de kranten enkel het luik ‘kopen’ vermelden, het tweede, derde en vierde luik van de deal proberen we in de duik te regelen.’

Guy Vanhengel:
‘Om de schijn te wekken dat het nationaal stadion in de hoofdstad staat, zal het Brussels gewest de grond aankopen’

Het Brussels gewest benadrukt dat het nog altijd om een besparing gaat. ‘We financieren wel nog altijd 35 procent van de bouwkosten, maar we draaien niet meer op voor de bewaking en het onderhoud’, meent Vanhengel. ‘Tenzij Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) ons een toer lapt bij de onderhandelingen.’

Na het EK wil de Voetbalbond het stadion verhuren aan RSC Anderlecht. Manager Herman Van Holsbeeck zegt een verhuis te zien zitten, maar eist dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met geld over de brug komt om de huurprijs te betalen.

Dat het nieuw te bouwen nationaal stadion vlak naast de Ghelamco Arena van AA Gent zal oprijzen, is geen bezwaar, volgens de Voetbalbond. ‘Wij mogen ons graag met Anderlecht associëren, dus krijgt Anderlecht de voorkeur’, zegt Madou, die weliswaar een slag om de arm houdt. ‘Stel dat Anderlecht blijft aanmodderen in de competitie en de komende jaren geen titel meer weet te versieren, dan kunnen we nog altijd bij Gent aankloppen en Anderlecht verbannen naar de veel kleineren Ghelamco Arena.’

Wat de uitkomst ook is, Club Brugge maakt misbaar. De West-Vlamingen vinden het stadionproject in hun nadeel, ze overwegen juridische stappen. ‘Gewoon, omdat juridische stappen plezant zijn’, zegt Club-voorzitter Bart Verhaeghe.