Rudi Vranckx figureert 4 seconden in een nieuwe IS-film. 'Toch hadden de regisseur en ik lange gesprekken over de psychologie van mijn personage.'

Rudi Vranckx krijgt gastrol in nieuwe IS-film

In de jongste film die door Islamitische Staat werd uitgebracht, speelt ook Rudi Vranckx een kleine gastrol. ‘Ze hadden iemand nodig en ik was toevallig in de buurt', zegt Vranckx.

De VRT-journalist minimaliseert zijn rol. ‘Ze hadden nog iemand nodig die de rol van westerse journalist wou spelen. Ik moest alleen maar bang en verdrietig kijken en dan weglopen voor een fictieve explosie.’

De beelden van onthoofdingen en executies in de IS-film keurt Vranckx niet goed, maar daar heeft hij naar eigen zeggen niets van gezien op de set. ‘Om ethische redenen heb ik van meet af aan gezegd dat ik enkel in dit project stap als ik niet met dergelijke gruwel te maken zou krijgen. Dat werd netjes gerespecteerd. Die mensen waren op alle vlakken bijzonder professioneel.’

Vranckx komt slechts 4 seconden in beeld, maar hij had met de regisseur lange discussies over de psychologie van zijn personage. ‘Ik kreeg het script ruim op voorhand te lezen. De regisseur was een vakman, dat zag je meteen. Iedereen wist precies wat hij moest doen.’

Dat hij een goed acteur is, wil Rudi niet gezegd hebben. ‘Maar het was wel leuk om te doen, alleszins.’ Vranckx wil zichzelf niet te veel in de picture zetten, maar vooral de aandacht vestigen op de boodschap van de film, die hij ‘heel belangrijk’ vindt.

‘De boodschap is subtiel en gelaagd. Het gaat over de toekomst, maar ook over religiositeit en over hoe de moderne mens zich kan wapenen tegen de onverschilligheid en de typische problemen van onze tijd. Je kunt er nieuwe dingen in blijven ontdekken. Voor mij is dit nu al één van dé meesterwerken van 2016.

Rudi Vranckx:
‘De regisseur was een vakman, dat zag je meteen. Iedereen wist precies wat hij moest doen’

Over zijn vergoeding, ten slotte, wil Vranckx niets kwijt. ‘Maar ik ben wel correct uitbetaald. Ook daarin was DAESH uiterst professioneel. En ik zeg bewust DAESH, want als je IS zegt geef je hen eigenlijk te veel krediet en aandacht.’