Het marktplein van Wetteren: op onverklaarbare wijze is Guido De Smedt hier zeer plots geradicaliseerd.

Man radicaliseert op weg naar de bakker

Guido De Smedt, een postbode van 43 jaar uit Wetteren, is op weg naar de bakker plots geradicaliseerd en vertrokken. Zijn vrouw noch de buren hadden het zien aankomen.

Guido’s vrouw Irma zag hem voor het laatst toen hij op zijn fiets naar de bakker vertrok, 500 meter van hun deur. Onderweg heeft hij zijn fiets gedraaid en is hij naar de bank gegaan om de gemeenschappelijke rekening leeg te halen. Zijn fiets werd teruggevonden aan het station van Wetteren, waar hij vermoedelijk de trein naar Brussel heeft genomen. Zijn gsm-signaal werd voor het laatst opgepikt op een strand in Bodrum (Turkije), sindsdien ontbreekt elk spoor van Guido.

‘Ik begrijp het niet’, jammert Irma. ‘Guido was totaal niet gelovig en moest niet veel weten van moslims. We waren gewoon gelukkig samen. We hadden zelfs net plannen gemaakt voor een nieuwe carport, en dan dit. Je ziet zulke dingen soms op tv, maar ik kan het nauwelijks geloven. Pas als het jou overkomt besef je hoezeer religieus fanatisme je leven kan kapotmaken.’

Echtgenote Irma:
‘Ik begrijp het niet. Hij was totaal niet gelovig en moest niet veel weten van moslims’

Ook de buren hebben nooit iets verdachts opgemerkt aan Guido, die ze als een ‘doodnormale, joviale man’ omschrijven. ‘Je kon er alles aan vragen, hij was altijd vriendelijk’, getuigt buurman Robert (78). ‘Zeker tegen de vrouwen.’

De Wetterse politie neemt de zaak bijzonder ernstig. ‘Dit is het eerste geval van iemand die vanuit Wetteren vertrekt om, vermoedelijk, in Syrië te gaan vechten. Hij is bovendien razendsnel geradicaliseerd, wat bijzonder zorgwekkend is. Het kan iedereen overkomen.’ De voornaamste toegangswegen naar de bakkers zullen door de Wetterse politie alvast extra in de gaten worden gehouden.

Ook het naburige Serskamp kampt mogelijk met een geval van radicalisering: Sonja De Weerd (39) kwam niet thuis na haar werk in de Carrefour van Oostakker en liet al drie dagen niets meer horen aan haar man en kinderen. Ook haar gsm-signaal werd voor het laatst opgevangen in Turkije, het favoriete doorreisland van extremisten op weg naar het islamitisch kalifaat.