Joke Schauvliege ontkent de ontbossing niet, maar stipt aan dat het de schuld is van de Palestijnen.

Schauvliege: ‘Ontbossing is idee Palestijnen’

Joke Schauvliege was niet van plan om zoveel bos om te hakken, ze wilde de Vlaamse bossen slechts uitdunnen. 'Maar toen fluisterde de grootmoefti der Palestijnen een andere oplossing in mijn oor.'

Jone Schauvliege (CD&V) worstelt al sinds haar aantreden als minister van Leefmilieu met de bomenkwestie. ‘Vlaanderen kampt al decennia met een bosprobleem. Maar in eerste instantie had ik niet bedoeling om een definitieve eindoplossing te implementeren. Ik wou de bossen slechts uitdunnen’, zegt Schauvliege nu. Toch bleek uitdunnen geen afdoende oplossing, want transportbedrijven gedijen niet in een bos, uitgedund of niet.

Pas toen Schauvliege in een Brussels boetiekje grootmoefti Abdul-Aziz Aal Husseini tegenkwam, zag ze haar fout in. ‘De grootmoefti der Palestijnen fluisterde een andere oplossing in mijn oor. “Bossen uitdunnen? Gij zijt zeker zot? Dan komen al die uitgedunde bomen naar hier en wij hebben al zo weinig plaats in Palestina”, zei hij. Daar had ik niet aan gedacht, natuurlijk.’

Schauvliege vroeg wat ze dan wel moest doen. Waarop de moefti haar de oplossing aanreikte: ‘Kap ze om, verbrand ze en zorg dat er een bedrijf in de plots komt opdat die vreselijke parasieten met hun inhalige stammen, hun obscene takken en en hun onbetrouwbare bladeren nooit meer terugkeren.’

In een onkritisch interview op de VRT weerlegt rijksboswachter Wouter Deprez die theorie. ‘Volgens historische bronnen heeft de ontmoeting tussen de twee politieke leiders plaatsgevonden, máár: Schauvliege spreekt geen Arabisch en haar Engels is ook niet om over naar huis te schrijven. Plus daarbij: de ontbossing was toen al lang in gang gezet’, merkt Deprez op.

Palestijns grootmoefti:
‘Kap die bomen om, verbrand ze en zorg dat er een bedrijf in de plots komt opdat die vreselijke parasieten nooit meer terugkeren’

De opmerking is Schauvliege op felle kritiek komen te staan. Volgens sommige critici zouden haar uitspraken kunnen leiden tot oplaaiend geweld tegen bomen. De laatste tijd zijn er regelmatig botsingen tussen bomen en voertuigen.