Peter Vandenbempt: 'Van op het veld kun je onmogelijk zien wat de analisten wel zien.'

Vandenbempt: ‘Als Wilmots blijft, stap ik op’

Voetbalanalist Peter Vandenbrempt dreigt met ontslag als bondscoach Marc Wilmots aanblijft. Hij noemt het een blamage dat de Rode Duivels zich pas op de negende speeldag konden plaatsen voor het EK.

In een bijzonder kritisch interview heeft niemand minder dan radiocoryfee Peter Vandenbempt het ontslag van de bondscoach geëist. Dat is opvallend, want de resultaten van de Rode Duivels waren nooit beter. In de kwalificatiecampagne voor het Europees Kampioenschap werden ze groepsleider en momenteel staat België zelfs op één in de FIFA-ranking. Toch is Vandenbempt niet tevreden.

‘Ach, de resultaten zijn wat ze zijn, maar niemand kan ontkennen dat we gewoon slecht spelen. Dat is bijzonder verontrustend en dat kun je niemand anders aanwrijven dan de trainer. Dat is tot nader order nog altijd Marc Wilmots’, zegt de anders zo minzame radioman. ‘Er is maar één mogelijke uitkomst en dat is het ontslag van de bondscoach.’

Dat de fans de prestatie van gisteravond tegen Israël wel wisten te smaken, vindt Vandenbempt irrelevant. ‘Het publiek is geen maatstaf. Het publiek zit daar vooral om dronken te worden en gaat mee in een soort hoera-stemming die beschamend en ongepast is gezien het bedroevende spelpeil. Op dat vlak doen we nauwelijks beter dan Nederland.’

Vandenbempt is niet onder de indruk van de goede sfeer bij de spelers en de entourage. ‘De spelers zijn betrokken partij. Van op het veld kun je onmogelijk zien wat de analisten wel zien. Bovendien heb ik me laten vertellen dat er heel wat spelers bijzonder ongelukkig zijn bij de Rode Duivels. Waarmee ik niet heb gezegd dat dat ook effectief zo is, maar ik heb het toch maar mooi gesuggereerd.’

De enige waarnemers die met kennis van zaken uitspraken kunnen doen over wat er met de Rode Duivels te gebeuren staat, zijn de sportjournalisten, vindt Vandenbempt. ‘Supporters en kijkers zijn niet professioneel met voetbal bezig en horen niet wat ik me allemaal laat vertellen. Het zijn dus enkel de analisten en commentatoren die met kennis van zaken spreken. En de parlementsleden van de N-VA, misschien.’

Peter Vandenbempt:
‘Een van ons is te veel. En ik denk niet dat ik dat ben’

Vandenbempt stelt de bondscoach voor een ultimatum. ‘Als de bondscoach aanblijft, stap ik op. Eén van ons is te veel, en ik denk niet dat ik dat ben.’

Wilmots krijgt nog tot 15 november om zijn keuze bekend te maken.