Juncker zet de Grieken onder druk door ermee te dreigen dat er na de allerlaatste kans kan geen nieuwe allerlaatste kans meer volgt.

Juncker dreigt met Europees ultimatum als Grieken állerlaatste kans niet grijpen

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zegt dat de EU heel, héél boos zal zijn als de Grieken de aller-, aller-, allerlaatste kans niet grijpen. 'Nu is het ons menens!', maakt hij zichzelf wijs.

Griekenland legde dit jaar al dertien ultimatums naast zich neer, maar als het nu nog één keer niet akkoord gaat met de voorstellen van de EU, zal Europa echt kwaad worden. ‘Nu is het menens’, zegt Juncker. ‘We geven de Grieken nog een laatste kans, maar als ze die niet aannemen, zullen we kwaad worden.’

De Commissievoorzitter is erg ontgoocheld in de starre houding van Grieks premier Tsipras en zijn minister van Financiën Varoufakis. ‘Soms denk ik dat ze het expres doen, om in de belangstelling te staan en wat meer aandacht te krijgen van Europa. We hebben altijd alleen maar het beste voor met de Grieken. Na alles wat we voor het Griekse volk hebben gedaan, hadden we wel wat meer dankbaarheid verwacht’, zucht Juncker. ‘En we hebben het al zo druk.’

Economen vermoeden dat Juncker ermee zal dreigen Griekenland zijn zakgeld af te pakken en het huis uit te sturen. ‘Griekenland moet eerst flink zijn best doen voor het weer drinkgeld krijgt. Het leven is meer dan brassen en feesten. Als ze dat niet beseffen, moeten ze maar op eigen benen staan, dan zullen ze het snel ondervinden.’

Maar zelfs de journalisten van de krant De Morgen, die al vijf maanden lang een mogelijke
Grexit op de voorpagina zetten, geloven dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen. ‘Maar het vult de krant, dat wel’, zegt een redacteur.

Jean-Claude Juncker:
‘Griekenland moet eerst flink zijn best doen voor het weer drinkgeld krijgt’

Juncker is echter vastberaden, al laat hij de deur op een kier. ‘Als de Grieken deze állerlaatste kans niet grijpen, zullen we hen een ultimatum stellen. En na dat ultimatum is het definitief gedaan. Echt waar.’