Hilde Crevits belooft dat studenten die overuren kloppen, een beter evaluatie zullen krijgen.

Crevits voert prikklok in voor studenten

Vanaf volgend academiejaar introduceren alle Vlaamse universiteiten en hogescholen een tijdsregistratie-systeem voor hun studenten. Een prikklok moet tot een betere uitstroom leiden, zegt Hilde Crevits.

Een tijdsregistratiesysteem op de Vlaamse hogescholen en universiteiten moet studenten discipline bijbrengen. Om studerende jongeren voor te bereiden op de arbeidsmarkt introduceert Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits samen met de prikklok ook de 40-urenweek.

Hilde Crevits:
‘Studenten moeten er zich in bekwamen om dagelijks minstens acht uur aanwezig te zijn in de les’

‘Onze studenten kloppen simpelweg onvoldoende uren. Hun productiviteit ligt te laag in vergelijking met onze buurlanden’, argumenteert Crevits. ‘Studenten moeten er zich in bekwamen om dagelijks minstens acht uren aanwezig te zijn in de les. Je moet niet per se ergens goed in zijn, je moet gewoon kunnen bewijzen dat je je een hele werkdag lang kunt bezighouden. Het spreekt voor zich dat wie langer in de klas of het auditorium blijft zitten, een betere evaluatie zal krijgen.’

Het installeren van prikklokken vraagt een investering van ruim 25 miljoen euro. ‘Het geld komt uit het budget voor de studentenbegeleiding. Wanneer studenten minder zelfstandig moeten werken, hebben ze minder last van onzekerheid en is er minder individuele begeleiding nodig’, zegt Crevits.

De studenten zijn blij met invoering van de prikklok. ‘Wij vragen al lang om een objectieve evaluatie van onze prestaties. Met een prikklok wordt nattevingerwerk eindelijk uitgesloten. Dit is ook goed voor de democratisering van het hoger onderwijs. Al te lang gingen briljante individualisten met de meeste diploma’s lopen. Dat is niet eerlijk. Wie minder slim is, maar wel gehoorzaam, heeft ook recht op een volwaardig diploma’, zeggen studentenvertegenwoordigers van de KU Leuven, de UGent en de VUB.