Burgers komen op straat om het recht op te eisen om in de file te staan voor een winkelcentrum. 'Desnoods gebruiken we geweld!'

Duizenden mensen op straat voor Uplace

De zwijgende meerderheid die Uplace steunt, blijft niet langer stil. In diverse Vlaamse steden zijn duizenden mensen op straat gekomen om luidkeels hun steun voor het vastgoedproject te betuigen.

Uitgerekend nu de politieke steun voor het vastgoedproject van Bart Verhaeghe in Machelen begint af te brokkelen, laat de stilzwijgende massa zich horen. In heel Vlaanderen komen mensen op straat om luidkeels te protesteren vóór de komst van Uplace.

Directe aanleiding voor het massale straatprotest zijn de recente uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever. ‘Is Uplace een goed idee? Ik weet het niet‘, zei die. ‘Om eerlijk te zijn: ik zal verbaasd zijn als de administratie van Joke Schauvliege erin slaagt om alle negatieve elementen in dit dossier zomaar weg te moffelen.’ De coalitiepartners in de Vlaamse regering waren al langer sceptisch over de wenselijkheid van Uplace.

De gewone burger heeft het gevoel dat zijn mening wordt genegeerd door de politieke spelletjes en komt daarom op straat. Sven (44) bracht zijn hele gezin mee om in Mechelen te betogen. ‘Het is mijn grote droom om op zaterdag een paar uur in de file te staan om te gaan winkelen in Machelen. En nu bedreigt de politiek mijn toekomstplannen. Triestig!’

Ook Maggy (66) kwam op straat om haar steun te betuigen. ‘Zelf ga ik nooit winkelen in een shopping-centrum, maar ik vind Bart Verhaeghe een lieve en vriendelijke man, dus ik gun hem succes in alles wat hij onderneemt.’ Ze is vooral ontgoocheld in de dubbelzinnige houding van de N-VA, die van kamp lijkt te zijn veranderd. ‘Uiteindelijk heb ik alleen maar op de N-VA gestemd omdat die partij Bart Verhaeghe steunt, dat Vlaams-nationalisme neem ik er dan maar bij. Maar nu trekken zelfs zij hun staart in!’

Joachim (24) vindt vooral dat de regering een verkeerd signaal geeft aan buitenlandse investeerders.
‘Het is een schande dat een in Zwitserland gevestigde ondernemer geen carte blanche krijgt in ons land. Verhaeghe zou het recht moeten hebben zoveel lelijke winkelcentra neer te poten als hij wil, waar en wanneer hij maar wil!’

Sven (44):
‘Het is mijn grote droom om op zaterdag een paar uur in de file te staan om te gaan winkelen’

De spontane demonstraties van duizenden burgers zijn ‘een duidelijk signaal’, vindt Bart Verhaeghe. ‘Dit bevestigt alleen maar dat de massa pro Uplace is. Ik heb mijn studiebureau trouwens betaald om die stelling ook te bewijzen met een wetenschappelijke studie, die ik aan de Vlaamse regering zal overmaken. Het gewone volk kun je niet zomaar negeren, hoe graag ik dat ook zou willen.’