'Burgers, bedrijven, politici en media springen veel te kwistig om met bullshit', meent Joke Schauvliege.

Schauvliege: ‘Bullshit-black-out is nakend!’

Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) waarschuwt voor een dreigend tekort aan onzin. 'Als we aan dit tempo doorgaan, is alle zever opgedroogd tegen begin juli. We moeten spaarzamer leren zijn.'

‘Als we niet gauw maatregelen nemen, dreigt kwaliteitsvolle, voorgekauwde bullshit schaars te worden’, zegt minister van Mist en Rookgordijnen Joke Schauvliege. ‘We moeten de manier waarop we met nonsens omspringen dringend aanpassen. Als we niet opletten, dreigt er binnenkort naast een energieblack-out en een waterblack-out ook een bullshit-black-out in Vlaanderen.’

Bullshit verspillen kan echt niet langer, benadrukt Schauvliege. ‘Aangezien in Vlaanderen erg veel mensen op een kleine oppervlakte wonen, springen burgers, bedrijven, politici en media veel te kwistig om met bullshit. De beschikbare nonsens moet over te veel mensen worden verdeeld. Als we aan dit tempo doorgaan, is alle zever opgedroogd tegen begin juli. We moeten spaarzamer leren zijn.’

Vorig jaar werden de bullshitreserves nauwelijks aangesproken. Enkel de federale verkiezingen en het dreigende stroomtekort zorgden voor steile pieken in de metingen. ‘Maar sedert Parijs en Verviers rijst het bullshitverbuik de pan uit. De tifo van Standard, de Harelbeekse terroristen en het watertekort in dezelfde week duiden op een exponentiële stijging in verbruik.’

De gevolgen van het bullshittekort zijn ernstig. ‘Niet alleen het relativeringsvermogen en de zin voor proportie gaan verloren, er ontstaat ook een verregaande uitholling van begrippen als ‘vrijheid van meningsuiting’, ‘veiligheid’ en ‘gezond verstand’. Dat is zorgwekkend’, zegt een expert die op eenvoudig verzoek een hoop vaagheden uit zijn botten slaat.

Op de krantenredacties maakt men zich ernstig zorgen. ‘Gezien we nu dankzij het internet zeer kort op de bullshit spelen en elk bericht dat in de verte ruikt naar de een of andere dreiging opblazen tot ongekende afmetingen, bestaat de kans dat we tegen komkommertijd geen inspiratie meer hebben om de kolommen te vullen’, zegt een commentaarschrijver die niet met zijn naam op het internet wil.

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) raadt aan omzichtig om te springen met informatie en op zijn minst Google te raadplegen vóór publicatie. ‘Persvrijheid!’, bevestigt nationaal secretaris Pol Deltour.

Joke Schauvliege:
‘Kwaliteitsvolle, voorgekauwde bullshit dreigt schaars te worden’

In Vlaanderen wordt bullshit nauwelijks gerecycleerd, maar verdwijnt zij meestal recht in de riolering. Zo besmet de bullshit de Vlaamse grondstroom. Doordat sommigen de geloosde bullshit weer oppompen, daalt het niveau van de bullshit almaar sneller.