De tifo over Defour. 'De goddeloze gruwel werd nog versterkt door het beestachtige geschreeuw uit duizenden kelen', zegt IS. © VBerger

IS weigert Standardfans wegens ‘te extreem’

De leiders van Islamitische Staat zijn gechoqueerd door de tifo over Steven Defour. 'Onthoofding mag enkel in naam van Allah, anders is het godslastering', zegt grootkalief Abu Bakr al-Baghdadi.

Al-Baghdadi:
‘Zoveel bloedvergieten en wreedheid voor een banaliteit als voetbal, dat tart alle verbeelding’

Islamitische Staat heeft aangekondigd dat het potentiële Syriëstrijders uit België aandachtiger zal screenen. Wie betrapt wordt met een abonnement op Standard of lidmaatschap van een supportersvereniging, mag het vergeten om in Syrië jihadist te gaan spelen. ‘Met zulke gekken willen wij niets te maken hebben. Die mensen onthoofden we meteen, want zij zijn te extremistisch voor deze wereld’, verklaarde al-Baghdadi, de leider van de jihadistische terreurorganisatie.

Verkrachte vrouwen

Al-Baghdadi zegt dat er op zich niets mis is met onthoofding – ‘Wij doen het haast dagelijks met ongelovige kuffar‘ – maar benadrukt dat je enkel in naam van Allah, of heel eventueel de Profeet, een hoofd van een romp mag scheiden. ‘Maar er zomaar voor de sport mee dreigen om iemand het hoofd af te slaan, is een belediging voor Gods grootheid. Zoveel bloedvergieten en wreedheid voor een banaliteit als voetbal, dat tart alle verbeelding.’

De grootkalief maakt zich ernstige zorgen over de mentale gezondheid van de Standardfans. ‘De goddeloze gruwel van het beeld werd nog versterkt door het beestachtige geschreeuw uit duizenden kelen’, zegt al-Baghdadi. ‘Zelfs ik kreeg er koude rillingen van. Wanneer wij homo’s van een toren gooien of verkrachte vrouwen geselen, proberen wij dat toch met een zekere zin voor beschaving en menselijkheid te doen.’

Genadeloze godheid

Ook Boko Haram heeft al gereageerd op de ongepaste tifo van de Ultras Inferno. ‘Wij strijden voor ons geloof en voor een betere wereld’, luidt het in een officieel perscommuniqué. ‘Zinloos geweld en het aanzetten tot haat vallen nooit goed te praten. Geweld is enkel zinvol als het gebeurt ter meerdere eer en glorie van een genadeloze godheid. Daarom nemen wij afstand van de harde kern van Standard en van de vreselijke boodschappen die zij verspreiden. Stenig de verantwoordelijken voor dat spandoek! Bind hun lijken achter een 4×4 en rijd door heel Luik om een voorbeeld te stellen!’

De Belgische Voetbalbond beraadt zich momenteel nog over mogelijke sancties. ‘Ik weet niet of steniging wel een geschikte straf is. Onthoofding van een duizendtal supporters is zo lastig vanuit logistiek oogpunt’, zucht voorzitter François De Keersmaecker. ‘Goed, de tifo was weinig smaakvol, maar er is zoiets als humor en de vrijheid van meningsuiting. Ook al ben ik zelf een die-hard fan van Anderlecht, ik heb toch hard moeten lachen als ik dat spandoek zag, met die kop van Defour. Hahaha!’