De Vlaamse Oostfronters drukken hun uitdrukkelijke steun uit aan Syriëstrijders als Jejoen Bontinck.

Oostfronters in de bres voor Syriëstrijders

De nazaten van de Vlaamse oud-strijders die tijdens WO II aan het Oostfront meevochten met de Duitsers, hopen dat de Syriëstrijders niet al te zwaar worden aangepakt bij hun terugkeer. ‘Wij pleiten voor amnestie.’

In een persbericht dat via Rechts Actueel werd verspreid, pleiten de Vlaamse Oostfronters en hun familieleden voor een betere begeleiding en totale amnestie voor de moslimjongeren die uit Syrië en Irak terugkeren naar Vlaanderen.

‘De Vlaamse Oostfronters willen hun uitdrukkelijke steun en solidariteit betuigen aan de Vlaamse moslimjongeren die voor de goede zaak in Syrië en Irak zijn gaan vechten’, luidt de openingszin van het persbericht. ‘Die jongens zijn door foute vrienden en obscure religieuzen misleid. Vertrokken onder valse voorwendsels konden zij onmogelijk weten wat hen in het kalifaat te wachten stond. Bij hun terugkeer verdienen zij eerbetuigingen voor de moed die zij op het slagveld hebben getoond, geen repressie’, stelt de tekst.

Oostfronters:
‘Die jongens zijn misleid door foute vrienden en obscure religieuzen’

‘Voor ons is de hoofdschuldige van hun vertrek de Belgische staat, die niet bij machte is gebleken om deze jongeren correct te informeren over de ware toedracht van de lokale situatie. We willen dat de Belgische staat lessen trekt uit het verleden en die jongens bij hun terugkeer voorziet van werk, nauwe begeleiding en verplichte lessen Nederlands, want uit hun video’s blijkt wel dat dat geen overbodige luxe is’, merken de schrijvers op.

‘Net zoals de Oostfrontvrijwilligers scheppen ook onze Vlaamse Syriëstrijders er geen genoegen in om het hoofd af te snijden van een nog levende tegenstander. Oorlog is nu eenmaal een smerig monster, maar net zomin als wij dat waren, zijn die jongens misdadigers! Het waren soldaten, punt.’