Vanuit een beveiligde SUV kunnen deelnemers ook rot fruit gooien naar armen.

‘Armoedesafari’ maakt opgang in Vlaanderen

Een nieuwe trend onder de superrijken: zich per zwaar beveiligde SUV laten rondtoeren in de armste stadswijken en plattelandsdorpen van Vlaanderen om van nabij te zien hoe arme landgenoten leven.

Het concept komt overwaaien uit Wallonië, waar de Waals-Brabantse ondernemer Edouard de Fréhault armoedesafari’s begon aan te bieden in 2009.

‘Veel superrijken zijn nieuwsgierig naar hoe arme mensen de dag doorkomen, maar zijn bang om naar plaatsen als Charleroi of Trois Points te gaan’, legt de Fréhault uit. ‘Daarom kwamen wij met een oplossing.’

Voor €2500 per persoon kan iedereen bij de Fréhaults bedrijf, Waardeloze Landgenoten, een weekendtrip boeken naar de armste buurten van Charleroi, Sint-Joost-ten-Node, Oostende en Aalst.

‘We laten onze klanten kennis maken met vuil op straat, de meest verdachte Arabische telefoonwinkels, skinheads en tienermoeders, allemaal vanuit het comfort van lederen zetels, met tourgids en minibar inclusief’, aldus de Fréhault.

Sinds deze zomer zijn er steeds meer Vlamingen die meegaan op de armoedesafari’s. Formules voor Vlaamse klanten omvatten onder meer ‘Vooroordelen bevestigen over moslims’ voor €2800 en ‘Spot de potentiële realityshow-kandidaat’ voor €3000.

Jean-Luc en Ludivine, allebei vastgoedmiljonairs uit De Pinte, zijn zeer enthousiast. Jean-Luc: ‘Ongelooflijk wat ik allemaal gezien heb. Ik zag een man met een grijs nekmatje. Een grijs!’

Zijn vrouw Ludivine vult aan. ‘De rillingen kruipen toch even over je rug als zo’n marginaal te lang voor de auto blijft staan op het zebrapad. Je weet nooit wat er gaat gebeuren.’

Door het succes bij rijke Vlamingen overweegt de Fréhault nieuwe formules, zoals ‘Lachen met N-VA-kiezers die zichzelf de armoede in stemden’ of geleide bezoeken aan kraakpanden en heroïneparken.

‘Vermogende mensen hebben vaak een zeer ontwikkelde smaak en komen ook zelf met nieuwe ideeën. Zo vroeg een klant ooit of we hem konden verkleden als arme mens, zodat hij volledig undercover kon gaan’, vertelt de Fréhault.

Toeristen mogen ook met dingen gooien naar de armen, of hen uitkafferen voor profiteurs. Walen lijken het liefst met stenen of rot fruit te gooien, terwijl Vlamingen verbaal argessiever zijn.

Edouard de Fréhault:
‘We bekijken momenteel ook de mogelijkheid van jachtpartijen’

‘De vaakst terugkerende vraag is of we jachtpartijen kunnen organiseren. We bekijken momenteel nog hoe we dat mogelijk kunnen maken, maar een akkoord met justitie lijkt me mogelijk’, gelooft de Fréhault nog.