Van Jef Vermassen wordt al lang gezegd dat hij zich laat betalen door duistere figuren.

Bendevorming: advocaten Aquino’s opgepakt

Alle advocaten van de familie Aquino zijn vanochtend opgepakt en in beschuldiging gesteld van bendevorming en witwaspraktijken. Het parket is opgelucht dat de bende achter slot en grendel zit.

Het kruim der Belgische strafpleiters zit in de cel. Onder hen kleppers als Jef Vermassen, Hans Rieder, Walter Van Steenbrugge, Sven Mary en Joris Van Cauter, allen betrokken bij de verdediging van de familie Aquino uit Maasmechelen, die van van drugshandel wordt verdacht.

Het parket is opgetogen dat het de advocaten kon inrekenen. ‘Hun namen werden eerder al genoemd in allerlei duistere zaken, maar ze wisten tot nu toe altijd de dans te ontspringen’, zegt een woordvoerder van het Hasseltse parket. ‘Maar wij weten: waar rook is, is vuur.’

Vermassens naam werd eerder genoemd in duistere zaken als de Kasteelmoord. Mary betrekt nauwe banden met extremistische groeperingen in Vlaanderen. Rieder zou contacten hebben met de hormonenmaffia, terwijl Van Cauter gelinkt wordt aan enkele beruchte motorbendes. Meester Van Steenbrugge, ten slotte, komt soms in Terzake als hij weer eens een rechtszaak heeft verloren.

‘Als we dat allemaal samenleggen, komen we uit bij één van de grootste georganiseerde criminele bendes die ons land ooit heeft gekend. Behalve de Aquino’s zelf, misschien’, weet een anonieme openbaar aanklager.

Hoe indrukwekkend de lijst ook mag zijn, uiteindelijk kon de bende pas worden opgepakt door toedoen van een infiltrant. ‘De man heeft zich voorgedaan als een zware crimineel met hopen zwart geld tegen wie politiegeweld zou zijn gebruikt’, zegt de woordvoerder van het parket. ‘Alle bendeleden gingen gretig mee in zijn verhaal en aanvaardden zonder verpinken duizenden euro’s aan erelonen, soms zelfs contant.’

Volgens Vic Van Aelst, de raadsman van de bendeleden, is de manier waarop zijn cliënten in de val zijn gelokt volstrekt onwettig en een wetsstaat onwaardig. Van Aelst: ‘Zo kan men iedereen pakken. Wie zou geen zware criminele feiten plegen als hij er veel geld voor krijgt?’

Vic Van Aelst:
‘Wie zou geen zware criminele feiten plegen als hij er veel geld voor krijgt?’

Het blijf onduidelijk wat de gevolgen zijn van de opsluiting voor het proces-Aquino. Het parket hoopt dat beide bendes samen kunnen worden berecht, maar is er alvast van overtuigd dat het proces-Aquino op een veroordeling zal uitdraaien. ‘Eerlijke mensen hebben geen advocaten nodig, laat staan een hele batterij aan duistere topadvocaten. Dat alleen al zou een argument moeten zijn om de familie levenslang op te sluiten.’