Fans die een T-shirt van ISIS besteld hebben, voelen zich bekocht nu de hippe terroristen weer van naam veranderd zijn.

Islamitische Staat verandert weer van naam: ‘The Warriors Formerly Known As ISIS’

Het management van de strijders van IS heeft laten weten dat de groep voortaan enkel nog met ‘The Warriors Formerly Known As ISIS’ aangesproken wil worden. De Belgische fans reageren ontgoocheld.

Eerder besloot de groep al eens om zijn naam om te dopen van ISIS (Islamic State of Iraq and Syria) naar IS (Islamic State), maar dat wordt nu dus ongedaan gemaakt. De commerciële leiding van ‘The Warriors Formerly Known As ISIS’ maakte de beslissing over de jongste naamsverandering kenbaar via de sociale media, waar de mededeling een storm van ontgoochelde reacties uitlokte bij jonge fans.

‘Een ramp voor de geloofwaardigheid!’, was een veelgelezen reactie op Twitter. ‘Kan ik dat nieuwe IS T-shirt meteen in de vuilnisbak gooien. Bedankt Warriors!’, twittert Leila E. uit Vilvoorde boos. ‘Belachelijk. Iedereen op de middelbare school lacht mij nu uit omdat ik ISIS-supporter ben ☹!’, schrijft Mehdi O. uit Ronsele teleurgesteld op Facebook.

Mediawatchers zijn het erover eens dat de voortdurende naamwissels commercieel gezien een miskleun zijn. De nieuw naam van de groep is bovendien erg moeilijk uit te spreken voor hun hoofdzakelijk ongeletterde en minderjarige aanhangers.

Nadat eerder al berichten waren binnengelopen over allerlei misdragingen tijdens hun optredens en over een mogelijke alcoholverslaving van leider Abu Bakr al-Baghdadi, komen de jongens van het voormalige IS opnieuw negatief in de pers. Duiden de voortdurende wijzigingen op interne strubbelingen?

Nieuw naam erg moeilijk uit te spreken voor ongeletterde aanhangers

Dat weigert Brian D. (16) uit Antwerpen te geloven. ‘De pers klopt die verhaaltjes op. Die jongens leven natuurlijk dicht op elkaar tijdens zo’n buitenlandse campagne, dan is het logisch dat er al eens spanningen zijn. En onderschat niet met welke druk tieneridolen vandaag te maken krijgen.’