Nieuwbakken Vlaams Schoolmeester Frank Simoens staat bekend als ouderwets en streng.

Bourgeois benoemt Vlaams Schoolmeester

De Vlaamse Bouwmeester werd afgevoerd, maar Bourgeois I heeft nu zijn vervanger voorgesteld: de Vlaamse Schoolmeester. Eerste Schoolmeester wordt Frank Simoens, een 54-jarige leraar Nederlands uit Oudenaarde.

De Schoolmeester zal een ruim pakket aan bevoegdheden krijgen die streng zullen waken over het Nederlandstalige karakter van Vlaanderen.

‘De Schoolmeester mag inspecties uitvoeren bij openbare diensten en winkeliers om taalfouten te verbeteren of om te wijzen op overmatig gebruik van vreemde talen’, legt minister-president Geert Bourgeois (N-VA) uit.

Andere bevoegdheden omvatten onder meer waken over de positieve normen en waarden die de Nederlandse taal uitdraagt, zoals gezelligheid, een haast onvertaalbaar woord in andere talen.

Verder mag de Schoolmeester straffen opleggen aan wie zijn richtlijnen aan z’n laars lapt. ‘Dat kan bijvoorbeeld een cursus Nederlands volgen zijn – ook voor autochtone Vlamingen die er te veel een potje van maken’, zegt Bourgeois.

Frank Simoens, die vanaf 1 september zal aantreden als eerste Vlaamse Schoolmeester, kijkt al uit naar zijn nieuwe functie. ‘Vlaanderen als één groot klaslokaal? Laat maar komen. Ik ben er klaar voor’, zegt de 54-jarige Oudenaardenaar.

Een korte rondvraag bij ex-leerlingen leert dat Simoens bekend staat als een man van de oude stempel. ‘Voor één dt-foutje kon hij iemand regelrecht buizen’, herinnert een ex-student zich.

‘Ik ben streng, dat is waar’, geeft Simoens toe, ‘maar dat hoort zo. Mensen zijn beter af met klare taal. Ik ga me niet inhouden om een friturist aan zijn oren te trekken die het gruwelijke woord ‘frietshop’ gebruikt.’

Het aanstellen van de Schoolmeester roept vragen op in deze tijden van besparing. Bourgeois relativeert dat: ‘Het kostenplaatje is niet buitensporig voor het zuiverder taalgebruik dat Vlaanderen er voor in de plaats krijgt.’

Geert Bourgeois:
‘De Schoolmeester mag overal inspecties uitvoeren op correct taalgebruik, en straffen waar nodig’

Indien het concept succesvol blijkt, overweegt Bourgeois om ook een Schooljuf aan te stellen. Die kan Vlamingen die getuigen van een uitzonderlijk mooie taalbeheersing, in de bloemetjes zetten.