Russisch mediatycoon is bereid 'een eerlijke prijs' te betalen voor MNM.

Rusland geïnteresseerd in MNM

In het kader van besparingen overweegt de Vlaamse regering om radiozender MNM te verkopen. Uit Rusland is er alvast interesse: 'Dit kan de culturele blik van de Vlaming enkel verruimen.'

Het staat zo goed als vast de VRT van de regering Bourgeois op minder werkingsmiddelen zal kunnen rekenen. Om geld op te halen, ligt een verkoop van de al erg commerciële zender MNM daarom voor de hand. Dat is ook in het buitenland niet onopgemerkt voorbij gegaan.

‘Wij hebben interesse, ja’, zegt Russisch mediamagnaat Timur Dermov. ‘Ondanks alle politieke spanningen gaan handelsbetrekkingen gewoon door, en zijn wij bereid een eerlijke prijs te betalen voor de Vlaamse radiozender.’

De internationale zender Russia Today, die hoofdzakelijk in de Verenigde Staten bekeken wordt, wordt reeds gerund met Russisch geld. Het land zou dus niet aan zijn proefstuk toe zijn met media in andere landen.

Bestaat dan niet het gevaar dat MNM een Russisch propagandamiddel zou worden? ‘Russische journalistiek is integer en kritisch‘, zegt Dermov. ‘Ik denk dat die vrees overtrokken is. MNM brengt licht entertainment. Dat zou niet veranderen met Russische eigenaars. Het kan zelfs de culturele blik van de Vlaming verruimen.’

Dermov geeft toe dat er hier en daar wel iets zou kunnen veranderen in het personeel en de programmatie. ‘Dat is normaal met nieuwe bazen. We hebben de profielen van de presentators al eens doorgenomen, en homoseksuele mannen als Peter Van de Veire en Eva Daeleman zullen allicht moeten vertrekken.’

Bij MNM heerst er ongerustheid. ‘Ik hoop echt dat het zo ver niet komt’, zegt Brahim Attaeb. ‘Niet dat ik mezelf nu zie als een onderzoeksjournalist of zo, maar ik heb geen zin om rare Sovjet-muziek te moeten draaien of Poetin te verheerlijken.’

Regi Penxten, knoppendraaier van Milk Inc. en een ander gezicht van MNM, is er veel geruster op. ‘We zullen nog wel zien. Het is heel vroeg om nu al te panikeren. Bovendien, mensen luisteren niet naar MNM voor analyse en duiding hé. Ze willen gewoon fijne plaatjes horen.’

Timur Dermov:
‘Homoseksuele mannen als Peter Van de Veire en Eva Daeleman zullen allicht moeten vertrekken’

Penxten geeft verder nog aan dat hij niks tegen muziek uit Rusland heeft. ‘Die twee lesbische schoolmeisjes, dat was toch uit Rusland hé? Wel, die mogen altijd eens naar de studio komen’, lacht hij.