In 1996 produceerde Sony bijna een album van The Lard Boys.

Lokale ska-band intussen al 30 jaar ‘op randje van doorbraak’

Opmerkelijk: dit jaar vieren The Lard Boys, een ska-band uit Duffel, hun 30ste jaar op de rand van een commerciële doorbraak. 'Het is nu echt aan het komen'.

The Lard Boys begonnen hun carrière in 1981, toen de leden in het laatste jaar van de middelbare school zaten. ‘Er was toen een zeer levendige ska-scene aan het ontstaan, en wij waren daar bij’, herinnert frontman Geert Firyns zich.

Na enkele optredens in lokale cafés en op school begon het voor The Lard Boys snel te gaan. ‘In 1982 zaten we plots in de halve finale van Humo’s Rock Rally. We moesten echter afzeggen omdat onze drummer in het ziekenhuis lag’, zegt Firyns.

Insiders tipten de band om de volgende grote Belgische rockband te worden. In 1984 werden The Lard Boys bijna geboekt voor wat toen nog Torhout-Werchter heette, en in ’85 brachten ze in eigen beheer een single uit die net onder de radar bleef van de Top 30.

‘Was onze single, ‘Pint of Laughter’, nu uit gekomen, dan had je hem kunnen horen in de Top 50 en had hij dus ook airplay gekregen. Spijtig, maar niets aan te doen’, mijmert Geert Firyns.

De band tourde in de tweede helft van de jaren ’80 nog langs allerlei cafés, rockclubs en parochiezalen, steeds vergezeld van een kleine schare skafanaten. In 1993 mochten The Lard Boys invallen voor een afgelast optreden van Gorki.

‘Toen waren we opnieuw héél dichtbij’, zegt gitarist Freek Deman. ‘Niet veel later haalden we opnieuw de volgende rondes van Humo’s Rock Rally, maar door privé-problemen moesten we afzeggen.’
De nakende roem bleek de drummer naar het hoofd gestegen, en hij werd uit de groep gezet.

In 1996 kwam een volledig album uit in eigen beheer, ‘My Mates Are Brilliant’. ‘Eigenlijk had Sony toegezegd om het te financieren, maar dat ging uiteindelijk niet door omdat ze ons liever een triphopplaat zagen maken. Dat was in toen’, schampt Deman.

Het decennium dat daar op volgde, experimenteerden The Lard Boys met enkele nieuwe stijlen en kregen ze gezelschap van een veel jongere vrouw achter de micro. ‘Achteraf gezien een vergissing’, geeft Geert Firyns toe, ‘De groep ging er bijna aan ten onder en mijn huwelijk liep op de klippen.’

Tegen 2009 hadden The Lard Boys zich grondig herbrond. ‘We stonden scherper dan ooit, en verzilverden bijna een boeking op Zeverrock’, glimlacht Firyns.

In 1993 mochten The Lard Boys invallen voor een afgelast optreden van Gorki

Recent, als bekroning op 30 jaar net niet, waren The Lard Boys nog te zien op de Gentse Feesten. ‘Een belangrijk moment. Alleen spijtig dat de muziek zo stil stond’, zegt Freek Deman. ‘Maar het kan nu echt gaan komen. We zijn er bijna.’