Thierry: 'Ik had zo veel kinderen maar niet moeten maken'.

Werkloze met 5 kinderen ‘enthousiast’ over economische herstelregering

Een werkloze vader van vijf kinderen uit Zwalm is naar eigen zeggen ‘bijzonder enthousiast’ over de nieuwe Vlaamse regering, en vooral ook opgelucht. ‘Ik voelde mij niet langer comfortabel bij het leven op de kap van de Vlaamse ondernemer.’

Ondanks de eerder alarmerende berichten over de sociaal-economische maatregelen die de Vlaamse regering in petto heeft voor mensen in zijn situatie, is Thierry (42) bijzonder blij dat er een centrumrechtse coalitie is gevormd in Vlaanderen.

‘De keuze van de Vlaamse kiezer werd eindelijk gerespecteerd. Anders dan vroeger heeft de Vlaamse regering nu eindelijk een meerderheid in het Vlaams parlement’, meent het gezinshoofd. ‘We zijn blij dat er verandering komt, het is tijd voor een andere politiek. Ik voel mij al een tijdje niet meer zo goed bij al die luxe die mijn gezin te beurt is gevallen op kosten van het Vlaams ondernemingsleven.’

De tijdingen over een beperking van de kinderbijslag vindt Thierry voorbarig, maar op zich niet onlogisch. ‘Het is toch zeker mijn eigen schuld dat ik zoveel kinderen heb? Nu moet ik niet klagen, ik wist immers dat twee kinderen de norm zijn Vlaanderen. En ik besef dat men eerder de linkse vreemdelingen dan mijn eigen gezin wil treffen met die maatregel, dus ik kan aanvaarden dat er in mijn budget wordt gesnoeid.’

Ook de mogelijke verhoging van het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs vindt Thierry een goede maatregel. ‘Ik hoor veel mensen klagen. Maar is het wel rechtvaardig dat de kinderen van een werkloze uit Zwalm zomaar universitaire studies kunnen gaan volgen? Is het voor mensen uit ons sociaal en economisch milieu überhaupt wel nodig om te gaan studeren? De lagere middenklasse leeft momenteel gewoon boven zijn stand.’

‘En als mijn kinderen later een huis willen kopen, dan moeten ze maar wat harder werken en nog wat langer sparen, in plaats van geld te lenen dat ze nog niet zelf verdiend hebben. Wat mij betreft de logica zelve.’

Zijn er voor het gezin van Thierry ook negatieve aspecten in het beleid van de Vlaamse regering? Toch wel, zo blijkt. ‘Ik vind het persoonlijk jammer dat de werkloosheidsuitkering nog niet in de tijd wordt beperkt’, aldus Thierry. ‘Daar waren de geesten blijkbaar nog niet rijp voor. Als ik naar mezelf kijk, dan had ik uiteindelijk harder mijn best kunnen doen om een nieuwe job te vinden. Misschien had ik nog 50 extra brieven kunnen versturen? Of wat harder kunnen werken in het bedrijf dat mij onlangs heeft ontslagen, zodat dat bedrijf wat meer winst had gemaakt en mijn ontslag niet nodig was geweest.’

‘Waarom zouden mijn kinderen moeten kunnen gaan studeren? Da’s toch niets voor ons milieu?’

‘Maar goed, mijn partij regeert niet alleen, er moeten altijd compromissen worden gesloten, zeker? Ik wil niet klagen, al bij al zal deze regering eindelijk rekening houden met de eisen van de gewone Vlaming.’