Het rapport is vernietigend en spreekt van zwaar recidivisme.

Crisis bij N-VA: Jan Peumans betrapt op supporteren voor de Rode Duivels

Bij de N-VA is een crisis uitgebroken. In een gelekt rapport van de interne veiligheidsdienst van de Vlaams-nationalisten staat dat Jan Peumans in het geheim supportert voor de Belgische nationale ploeg.

De Rode Duivels zijn één van de Belgische symbolen bij uitstek die alle taalgemeenschappen verbinden. Het is algemeen bekend dat de N-VA, die droomt van een onafhankelijk Vlaanderen, niet van de Duivels moet weten.

Nu blijkt echter dat uittredend voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans in het geheim voor de Rode Duivels supportert. In een gelekt rapport van de cel veiligheid van de N-VA staat dat het niet om een eenmalige uitschuiver gaat.

Volgens het rapport supporterde Peumans al een eerste keer voor het Belgische nationale elftal in 1994. Zelf is hij altijd blijven beweren dat het bij die ene keer gebleven is, maar nieuw bewijsmateriaal logenstraft dat.

In het rapport zit als bijlage videomateriaal uit 2002, waarin Peumans zich boos maakt over het afgekeurde doelpunt van Marc Wilmots in de 1/8ste finales van de wereldbeker tegen Brazilië.
Recente rekeninguittreksels bewijzen dat de Vlaamse parlementsvoorzitter vorige maand nog online duivelshoorns, een tricolore pruik en een opblaasbare drietand bestelde. Saillant detail: hij probeerde die als parlementaire onkosten voor de partijkas in te voeren.

De doorslag in het rapport wordt gegeven door clandestien opgenomen audiomateriaal waarin Jan meeneuriet met de Brabançonne in het begin van de wedstrijd België-Rusland, en zich laat ontglippen dat ‘die Fellaini toch een geweldige speler is’.

Jan Peumans zelf houdt de lippen stijf op elkaar. In de N-VA-rangen heerst woede en ongeloof. ‘Dit kán gewoon niet’, zegt Ben Weyts. ‘Jan is er bij gelapt. Dat kan niet anders.’

Liesbeth Homans: ‘We moeten dit bijzonder ernstig nemen. Als blijkt dat Jan inderdaad de Belgische nationale ploeg nooit heeft afgezworen, dan denk ik niet dat hij een plaats heeft binnen onze partij. Supporteren is geen relatief begrip.’

Peumans probeerde zelfs een tricolore pruik te bestellen met partijgeld

Voor N-VA voorzitter Bart De Wever, nog maar vers informateur-af na het ‘non’ van Benoît Lutgen (cdH), komt de onthulling als een nieuwe kaakslag. Morgen zou het partijbureau samenkomen om zich te beraden over de kwestie-Peumans.