Nu staat ook vast dat de zesde wal uit het 38ste seizoen van De Drie Wijzen komt.

Oudste wal van Walter Grootaers ontdekt

Een team archeologen van de Universiteit Gent heeft voor een primeur gezorgd: het groef de oudste wal van Walter Grootaers op in Lier. Het zou gaan om een wal die ontstond kort na het oprichten van de rockgroep De Kreuners.

De wallen van Walter Grootaers zijn al lang een bezienswaardigheid, maar archeologisch onderzoek was tot nog toe moeilijk doordat het 59-jarige rockmonument nog voortdurend in verandering was.

Jade Gabriëls, die het team archeologen leidde: ‘Tot hier toe namen we altijd aan dat de oudste wallen van Walter ontstaan waren halverwege zijn carrière met De Kreuners.’

Dat blijkt dus niet te kloppen. De vers blootgelegde wal is lichtbruin, en gaat schuil onder een reeks jongere wallen. ‘Ook die kunnen we nu beter dateren. Zo hebben we nu bevestiging dat de zesde wal komt uit het 38ste seizoen van De Drie Wijzen. Daar was lang controverse over’, zegt Gabriëls.

Frank Boogaerts:
‘Altijd al geweten dat zijn wallen een formidabel werk zijn’

De stad Lier is ook blij met de ontdekking. ‘Het geeft Walter Grootaers toch dat beetje meer cachet, al hebben we altijd al geweten dat zijn wallen een formidabel werk zijn’, zegt burgemeester Frank Boogaerts (N-VA).

De befaamdste Grootaers-wal zal allicht de ‘Ik wil je’-wal blijven. Die lokt nog jaarlijks veel bezoekers en is goed geconserveerd gebleven, in tegenstelling tot zijn latere ‘Big Brother’-wallen, die van mindere kwaliteit waren.

Gabriëls verwacht dat de graafwerken nog zullen doorgaan tot midden volgend jaar. Ze hoopt dat haar team eventueel ook nog fragmenten zal ontdekken van biergist en Gerty Christoffels.

Er loopt een parallel onderzoek van de KU Leuven naar het voorhoofd van Ben Crabbé, maar resultaten daarvan worden pas tegen eind 2014 verwacht.