Voor Karl Vannieuwkerke komt een jongensdroom uit - tegen fikse betaling.

Alleen Vannieuwkerke mag nog met Rode Duivels spreken

Karl Vannieuwkerke heeft een exclusiviteitscontract afgesloten met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Hierin staat dat alleen hij tijdens het WK voetbal de Rode Duivels mag interviewen.

In september vorig jaar wilde de Voetbalbond nog een boek uit de rekken laten halen omdat het de Rode Duivels als uithangbord gebruikte op de cover. De KBVB had namelijk een exclusiviteitscontract afgesloten met Uitgeverij Kannibaal, die mee is opgericht door Sporza-anker Karl Vannieuwkerke. Deze uitgeverij heeft flink in haar buidel getast om als enige te kunnen uitpakken met de Rode Duivels.

Maar Vannieuwkerke blijkt nu ook zelf nog een deal te hebben gesloten met de Voetbalbond waarin wordt vastgelegd dat hij als enige het nationale elftal mag interviewen.

‘Het voelt aan als een jongensdroom die uitkomt’, vertelt een dolgelukkige Karl Vannieuwkerke. ‘De Rode Duivels voor mij alleen! Al ken ik wel het geluk goed bevriend te zijn met Steven Martens, CEO van de Belgische voetbalbond en een man met wie ik nog jarenlang tennismatchen heb becommentarieerd. Zonder zijn behartiging van mijn zaak had ik nooit tegen een schappelijke prijs dit exclusiviteitscontract met de KBVB kunnen afsluiten.’

Toch rijzen er heel wat vragen over de aard van dit contract. ‘Die vragen zijn geheel overbodig’, maakt Steven Martens (CEO KBVB) meteen duidelijk.

‘De bond beheert het spreekrecht van de spelers. Bovendien zijn de ‘Rode Duivels’ een beschermd, gedeponeerd merk. Om met hen te spreken, dien je dus eerst te betalen. De Bond zal het niet nalaten gerechtelijke stappen te ondernemen tegen supporters die zich niet aan deze regels houden. Dat is contractueel vastgelegd.’

De verzamelde sportmedia zullen nu tweets naar @vannieuwkerke moeten te sturen om actuele informatie over de Rode Duivels te vergaren. Vele collega-journalisten voelen zich nu zo ferm gefnuikt in hun beroepsactiviteit.

Steven Martens:
‘De Bond zal gerechtelijke stappen ondernemen tegen supporters die proberen praten met de Duivels’

Karl, get a life. Echt waar,’ merkt Lisbeth Imbo op. Filip Joos op zijn beurt tot slot is de wanhoop het meest nabij en heeft er al mee gedreigd om als vergeldingsactie de jaarlijkse komst van Fabian Cancellara naar ‘Vive le vélo’ te saboteren.