Het separatistische virus Thunderclap dreigt zes miljoen Vlamingen tot collectieve zinsverbijstering te drijven

Overheid waarschuwt voor extreem separatistisch computervirus Thunderclap

De federale overheidsdienst CERT waarschuwt voor een nieuw computervirus, dat luistert naar de naam Thunderclap. Het virus besmet uw computer met separatistisch gedachtegoed en immorele economische recepten, en wordt als extreem gevaarlijk beschouwd.

Het gevaarlijke virus Thunderclap heeft zich reeds op verscheidene websites en sociale media genesteld en daar enkele honderdduizenden gebruikers geïrriteerd. Maar volgens het Computer Emergency Response Team (CERT) is het geprogrammeerd om op zaterdag pas echt uit te breken. Verwacht wordt dat het ruim zes miljoen Vlamingen zal treffen, met mogelijk collectieve zinsverbijstering tot gevolg.

Het virus zou zich verspreiden als een Trojaans paard, door gebruik te maken van duizenden gehackte internetaccounts. CERT vreest dat vele nietsvermoedende mensen dit weekend tegen hun wil zullen helpen met de verspreiding van het virus. Christian Van Heurck, coördinator van CERT.be: ‘Vaak gaat het om goedbedoelende sukkelaars, die zijn ingegaan op een onschuldige noodhulpkreet van een arme Vlaamse werkgeversvertegenwoordiger. Wat die mensen niet beseffen, is dat het virus zich daardoor op hun computer en hun socialemedia-accounts heeft genesteld, en zich vandaar ongegeneerd naar al hun contacten kan verspreiden.’

De makers van het virus kondigden reeds enkele maanden geleden aan dat het virus op 24 mei ‘het land zou lamleggen en splitsen’, maar die waarschuwing werd toen in de wind geslagen. Intussen neemt CERT het nieuws toch ernstig. Van Heurck: ‘Recente peilingen hebben uitgewezen dat 28,9 tot 36,3 procent van de Vlaame bevolking permanent door het virus besmet zou blijven. De economische en sociale schade van een dergelijke pandemie zouden enorm zijn.’

28,9 tot 36,3 % van de Vlamingen zou door het virus besmet zijn.

CERT raadt alle inwoners van Vlaanderen aan om hun computers en smartphones op zaterdag 23 mei volledig uit te laten. Wie toch door het virus getroffen wordt, dient onmiddellijk zijn computer uit het raam te gooien of zijn smartphone in het toilet door te spoelen, om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.