Milieu-activisten lusten geen genetisch gemanipuleerd zaad. Zij vrezen dat Monsanto voortplanting zal patenteren.

Monsanto opent eerste spermabank met GGO-zaad

Agricultuurreus Monsanto heeft gisteren onder grote belangstelling in Los Angeles zijn eerste spermabank geopend. Alle opgeslagen zaad is genetisch gemanipuleerd en zou volgens het bedrijf voor gezondere, slimmere en sterkere baby's moeten zorgen.

Genetische manipulatie van zaad is niet nieuw meer, maar het is de eerste keer dat het gebeurt met menselijk zaad. ‘Dit is een wetenschappelijke en sociale doorbraak’, stelde Monsanto-woordvoerder Tracy Seaman voor de aanwezige pers. ‘Hopelijk is dit een eerste stap naar een wereld met minder ziekte, waar het menselijk potentieel werkelijk kan floreren.’

De spermabank accepteert zaad van gezonde donoren, en bewerkt het nadien in haar labo. ‘We screenen op afwijkingen en ziektes, en filteren die eruit. Zo zijn potentiële ouders zeker dat hun kind het gekende Monsanto-kwaliteitslabel zal dragen’, aldus nog Seaman.

Er komt ook veel kritiek op de opening van de spermabank. Milieu-activisten zijn bezorgd dat Monsanto menselijk zaad zal patenteren en daardoor een monopolie zal verwerven over voortplanting. ‘Mensen kunnen zich nog altijd op eigen kracht voortplanten’, glimlacht Seaman, ‘daar hoeft niemand zich zorgen over te maken. Maar wie de beste baby’s wil, die zal bij ons moeten zijn.’

Vooral in Amerika roert religieus rechts zich eveneens tegen Monsanto, al is niet iedereen overtuigd. Racistisch geïnspirereerde groepen zijn  geïnteresseerd in blanke GGO-baby’s. ‘Wij hebben een perceptieprobleem tegen dat we slechte voorbeelden zouden vormen van het blanke ras omdat we vaker uit rurale omgevingen komen waar trouwen binnen de familie een traditie is. GGO-baby’s kunnen ons daarbij helpen’, zegt een insider.

Dichter bij huis sust bio-ethicus Johan Braeckman van de Universiteit Gent de angst dat het GGO-zaad zou kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld gehoorzame supersoldaten te creëren. ‘Er is weinig verband tussen DNA en persoonlijkheid. Monsanto gaat die baby’s bovendien niet opvoeden. Kritisch denken zal altijd eigen blijven aan de mens.’

‘Alle potiëntele ouders zullen zeker zijn van het Monsanto-kwaliteitslabel’

In België is de belangstelling in het algemeen lauw. ‘Is dat dan plezant, nooit meer ziek zijn? Liever geen label dan supergezond met een bedrijfslogo. Gezond is niet gelukkig. Liever de grillige van het leven dan de bril van een laborant’, opinieert Hugo Camps grootvaderlijk in zijn column. Stemt tot nadenken.