Sommige N-VA'ers denken dat Bracke een socialistische mol is die de partij van binnenuit wil beschadigen.

N-VA-kiezers: ‘Bracke-effect’ is onzin

In een gemeenschappelijke verklaring hebben de anonieme Oost-Vlaamse N-VA-kiezers ten stelligste ontkend dat er ooit sprake is geweest van zoiets als een gunstig Bracke-effect.

N-VA kiezers:
‘Er zijn honderd redenen om op N-VA te stemmen, maar Siegfried Bracke is daar geen van’

‘Met verbazing en stijgende verontwaardiging nemen wij kennis van de peiling die in opdracht van Het Laatste Nieuws en De Morgen is afgenomen om het stemgedrag in onze provincie na te gaan,’ zo opent de verklaring. Niet zozeer de resultaten van die peiling verontrusten de N-VA-gezinde Oost-Vlamingen, dan wel de analyse dat het ‘Bracke-effect’ zou zijn uitgewerkt.

‘De peilingen zijn wat ze zijn,’ zeggen de briefschrijvers. ‘Maar de analyse in het bijhorende artikel is werkelijk van een bedenkelijk niveau. Alsof ook maar iemand in onze mooie provincie ooit dankzij Siegfried Bracke voor de N-VA zou hebben gestemd. Behalve misschien een familielid van hem hier of daar. En dan nog.’

Franstalige werkloze

De gemeenteraadsverkiezingen in Gent van 2012 waren volgens de briefschrijvers een overtuigend bewijs van de onpopulariteit van de Oost-Vlaamse lijsttrekker voor de kamer, ook al had Siegfried Bracke zelf een perfect logische verklaring voor zijn gering aantal voorkeurstemmen.

Zijn partijleden volgen hem echter niet helemaal, zo blijkt. ‘Er is nooit sprake geweest van een Bracke-effect, tenzij dan in negatieve zin,’ vinden de N-VA-kiezers. ‘Had de partij in 2010 bij wijze van spreken een Franstalige werkloze als lijsttrekker benoemd, dan nog was die vlotjes verkozen geraakt. Spreken van een zogenaamd Bracke-effect is een onderschatting en ridiculisering van alle redenen’

Beschadigen

Veel N-VA kiezers gaan er zelfs vanuit dat Bracke nog steeds dubbelspel speelt en zijn banden met de socialistische vrienden niet heeft doorgeknipt. De overkomst van Bracke zou volgens hen kaderen in een strategie om de Nieuw-Vlaamse Alliantie van binnenuit te beschadigen.

‘Of wat te denken van iemand die meestal de media haalt met uitspraken over zijn ondergoed of zijn erectieproblemen? Er zijn honderd redenen om op N-VA te stemmen, maar Siegfried Bracke is daar geen van,’ zo beklemtonen de Oost-Vlaamse N-VA kiezers collectief.