'Spuwen omdat iemand lelijk is, is oké, maar een steekpartij gaat erover', aldus een manifestant

Mars voor zinvol geweld groot succes

Zo'n 2.000 mensen hebben in Brussel betoogd voor zinvol geweld. Ze pikken het niet langer dat kleine criminelen straffeloos gewelddaden plegen die geen aanleiding hebben. 'Geweld moet proportioneel zijn.'

‘In Molenbeek werd een man zonder reden neergeschoten en in Gent werd een jongen zwaar afgetuigd voor een koptelefoon’, licht initiatiefneemster Nancy Maas toe. ‘Dat is vreselijk. Wij eisen dat criminelen terug proportioneel geweld gaan gebruiken.’

Maas richtte de Facebookgroep ‘Voor zinvol geweld’ en algauw telde die meer dan 7.000 leden. Ondanks het winterweer kwam er 2.000 man opdagen in Brussel. De manifestanten willen een terugkeer naar geweld dat enigszins een reden heeft.

‘Al eens spuwen omdat je hoofd iemand niet aanstaat, dat kan. Maar dat hoeft toch niet te ontaarden in een steekpartij?’, vraagt deelnemer Dirk Casteels. ‘Of ja, wat klappen voor een volle portefeuille met 200 euro, dat begrijp ik. Dat is menselijk.’

Organisator Maas laakt ook de passieve houding van de politie. ‘Zo wordt een sfeer gecreëerd van nihilisme. Als de politie kordater zou optreden en richtlijnen zou geven voor zinvol geweld, zou dat al een eerste stap zijn.’

In de betoging stapten enkele chauffeurs mee van de vervoersmaatschappijen De Lijn, MIVB en de NMBS. ‘Enkele jaren geleden was ik er op voorbereid dat iemand al eens een racistische uitspraak deed als hij geen ticket bij had. Maar passagiers die onmiddellijk beginnen te schuimbekken en meubilair vernielen? Sorry, dat gaat erover’, zegt Fatima Aziz, al elf jaar treinconducteur.

Bij de politie reageert men met opgetrokken wenkbrauwen. Woordvoerder Bruno Savenberg: ‘Wij zijn uiteraard voorstander van zinvol geweld. Het hoort ook bij onze opleiding: wat intimidatie, een betoger aftuigen met een gummiknuppel, enzovoort. Maar we kunnen toch moeilijk elke kleine crimineel opsporen die plots door het lint gaat?’

Nancy Maas:
‘Politie heeft voorbeeldfunctie in zinvol geweld’

De federale politie zegt bovendien dat zinvol geweld moet opgelegd worden door justitie, maar dat er wegens andere prioriteiten niet genoeg geld voor is.

‘Niet akkoord’, zegt Nancy Maas. ‘De politie moet juist tonen hoe het moet. Helaas kunnen ze dat niet.’