Een hipster giet op ironische wijze melk in zijn ironische filterkoffie. Hij is blij dat hij ironisch níét kan tweeten hoe machtig dat is.

Cafés zonder gratis wifi populair bij hipsters

Nu zo goed als alle horecazaken gratis wifi aanbieden aan hun klanten, komt er een tegenbeweging op gang. Steeds meer mensen gaan wanhopig op zoek naar een café waar ze éventjes niet bereikbaar zijn.

Activiste Sam Maeters is één van hen. Ooit stond ze urenlang aan te schuiven om haar mail op haar Blackberry te kunnen checken bij Starbucks. Nu kijkt ze een beetje beschaamd terug op die episode van haar leven. ‘In het begin leek het allemaal mooi, natuurlijk: dankzij gratis wifi konden ook nerds en twitterhipsters op café gelokt worden. Misschien zouden sommigen daardoor zelfs uit hun sociaal isolement raken. Maar het is allemaal anders gelopen. Probeer tegenwoordig nog maar eens voorzichtig een tooggesprek aan te knopen over de voetbal, of over het weer. Het enige wat je krijgt zijn boze blikken en extra geirriteerd getokkel op aanraakschermen.’

Steeds meer mensen snakken naar een café of een restaurant zonder wifi, beweert Maeters. ‘Ze willen niet voortdurend bereikbaar zijn voor hun baas wanneer ze zitten te pintelieren. Al zeker niet tijdens de werkuren.’

De maatschappijcritica ziet ook wifi-moeheid optreden. ‘Wie in een horecazaak met gratis wifi zit, voelt een enorme sociale druk om foto’s van hafvolle bierglazen of lege borden te instagrammen. Maar de inspiratie is bij de meeste mensen compleet op. Ze hebben reeds alle mogelijke fotostandpunten met elke mogelijke filter gecombineerd. Besef je wel voor hoeveel stress dat zorgt?’

Volgens Maeters kadert dat ook in de moderne zoektocht naar authenticiteit en de drang naar onthaasting. ‘Mensen zijn wanhopig op zoek naar een plek waar ze kunnen ontsnappen aan de digitale ratrace, aan de druk om voortdurend bereikbaar te zijn. Daar is steeds minder gelegenheid toe: op bijna alle publieke plekken word je tegenwoordig geconfronteerd met gratis wifi. Zelfs op de trein ben je binnenkort niet meer veilig!’

Om lotgenoten te helpen, heeft Maeters een nieuwe website opgericht: hierisgeengratiswifi.be. Voorlopig geeft de zoekfunctie slecht één resultaat: De Koekoek in Asse. Maar daar zal snel verandering in komen, gelooft Maeters. ‘Bedoeling is dat de website aangevuld wordt door alle internetgebruikers die een café of restaurant zonder wifi vinden. Iedereen kan een nieuwe wifivrije spot toevoegen. Ik heb zelfs speciaal een app ontwikkeld waarmee mensen met één klik kunnen doorgeven dat ze op een plek zonder wifi zitten.’

De website is alvast een overdonderend succes. De Koekoek in Asse, een bejaardencafé met twee tafeltjes, heeft zijn klantenaantal al zien verdriedubbelen. Op een doordeweekse zondagmiddag gonst het café van de hipsters. De ironisch besnorde Gert Devisscher (29) is één van hen: ‘Ik heb speciaal een Cambio-wagen gehuurd om vanuit Kessel-Lo naar hier te komen. Die digitale onbereikbaarheid hier is geweldig. Weet je dat ik zelfs niet op Foursquare kan checken hoeveel anderen hier momenteel aanwezig zijn? Daar kan ik straks een heleboel spitse tweets over versturen!’

Toch ziet Gert ook een minpuntje: ‘Ik vind het jammer dat je hier geen Chai Tea Latte Macchiato met extra syrup kunt krijgen. Of zelfs geen simpele frappucino met een extra shot sojamelk.’

Sam Maeters:
‘Mensen zoeken een plek waar ze kunnen ontsnappen aan de druk om voortdurend bereikbaar te zijn’

Uitbaters Jean-Marie (69) en Edgard (68) reageren nors op de goedbedoelde suggestie van de jonge snaak. ‘Fra-watte? Dat kennen wij hier niet, meneer. Een filterke, ja dat kunnen ze krijgen. Voor de rest moeten snotters zwijgen als de mensen spreken. Straks gaan ze nog achter een jukebox zagen! Maar daar doen wij niet aan mee! Dan doen we de stal nog liever dicht!