Karel De Gucht vindt het tijd voor verzoening en lanceert 'een eerbaar voorstel'.

Belastingvrijstelling voor arrogante Europese commissarissen met dikke villa in Toscane

Karel De Gucht wil dat arrogante en op macht beluste Europese commissarissen met een dikke villa in Toscane volledig worden vrijgesteld van belastingen. Bij de BBI staan er honderden banen op de tocht. 'De Gucht was onze beste klant.'

Europees commissaris van Koehandel Karel De Gucht (Open Vld) ligt al een tijdje overhoop met de fiscus. De bijzondere belastinginspectie BBI is meer dan gemiddeld geïnteresseerd in de rekeningen van De Gucht. Die laatste ging steigerde dat dat een aanslag was op zijn privacy en riep iets over de slordigheid van de wet waarop de BBI zich had gebaseerd.

Karel De Gucht:
‘Als de fiscus Eurocommissarissen ontziet, dalen de nationale fraudecijfers’

Omdat er in ieder mens goedheid zit, zelfs in Karel De Gucht, komt hij nu zelf met een oplossing aanzetten. Zo wil hij definitief een kruis maken over het geschil met de fiscus. ‘Het is niet omdat de rechter me gelijk heeft gegeven, dat mijn conflict met de fiscus is opgelost. Het is tijd voor verzoening. Daarom stel ik voor om arrogante en op macht beluste Europese commissarissen met een riante villa in Toscane vrij te stellen van belastingen.’

‘Een eerbaar voorstel’, vindt De Gucht zelf. ‘Om allerlei redenen trouwens. Ik vind ten eerste dat ik ook het recht heb om met rust gelaten te worden wanneer ik dingen doe die het daglicht niet mogen zien. Ten tweede kan de BBI zo mooie cijfers voorleggen: als de fiscus arrogante Eurocommissarissen ontziet, is er plots spectaculair minder belastingontduiking in ons land. De nationale fraudecijfers zullen een historisch dieptepunt bereiken.’

‘Een ramp. Als dit plan wordt uitgevoerd, staan er bij de BBI honderden banen op de tocht wegens technische werkloosheid’, werpt Karel Anthonissen van de BBI op. ‘De Gucht was onze trouwste klant. Als we hem verliezen, kunnen we onszelf maar beter opdoeken. Zijn Toscaanse villa zorgt bij de Belgische staat voor ongeziene terugverdieneffecten.’