Vincent Kompany keert terug naar Anderlecht. Ook Steven Defour en scheidsrechter Wolfgang Stark zorgen voor versterking.

Anderlecht bevestigt interesse in Januzaj, Lukaku en Kompany én scheidsrechter Stark

Anderlecht belooft onherkenbaar voor de dag te komen na de winterpauze. Na de transfers van Steven Defour en Brian Ruiz heeft het ook zijn interesse in topspelers uit de Engelse eerste klasse bevestigd.

Manager Herman Van Holsbeeck is erg trots. Met reden, want zijn club heeft zopas de transfers afgerond van vijf internationaal gereputeerde spelers. De transfers van Thorgan Hazard en Mboyo zijn nog enigszins logisch. Maar dat de landskampioen zowel Kevin De Bruyne, Steven Defour als Brian Ruiz wist terug te halen naar België, hadden slechts weinig specialisten zien aankomen.

Van Holsbeeck gelooft dat Anderlecht een streepje voor heeft dankzij het internationale prestige dat de club nog altijd geniet. ‘Anderlecht is een vaste waarde in de Champions League, waar het niet zelden uitblinkt. Spelers van mindere clubs uit Portugal en Engeland zijn trots dat ze het paars-witte shirt kunnen aantrekken.’

Van Holsbeek noemt het gerucht ‘voorbarig’, maar alvast Manchester United-revelatie Adnan Januzaj zou een verblijf bij zijn oude club Anderlecht niet ongenegen zijn. Gevraagd naar wie hem verder kan bekoren, laat Van Holsbeek uitdrukkelijk de namen van Vincent Kompany (Manchester City) en Romelu Lukaku (Everton, eigendom van Chelsea) vallen. ‘Dat zijn allemaal spelers van wie ik kan zeggen dat ze het waard zouden zijn om ooit bij het grote Anderlecht te spelen’, aldus Van Holsbeeck.

Anderlecht zorg ook voor een primeur door een scheidsrechter in huis te halen. De Duitse topref Wolfgang Stark komt naar het Astridpark om er exclusief de thuismatchen van de Brusselaars te fluiten. De 44-jarige Stark tekent een contract van één jaar met een optie voor een jaar extra en zal 2 miljoen euro aan steekpenningen opstrijken, aangevuld met andere voordelen.

‘We zijn tot de conclusie gekomen dat Stark een zeer nuttige, polyvalente pion is’, zegt Van Holsbeeck. ‘Anderlecht miste nog zo’n figuur. Op nationaal niveau kan onze cel Spelmanipulatie zijn streng trekken, maar in Europese matchen kwamen we zo’n beslissende factor tekort.’

Herman Van Holsbeeck:
‘Dat zijn voetballers die het waard zijn om bij het grote Anderlecht te spelen’

Met de prestigieuze transfers kan Anderlecht zich flink herpakken. ‘Iedereen in België was ons aan het uitlachen toen we de ene grote naam na de andere in de pers gooiden’, zegt de Anderlecht-manager. ‘Men noemde ons potsierlijke dikkenekken. Welnu: ik kan alleen vaststellen dat Anderlecht vandaag zowel Europees als in de beker als in de competitie heerst op eenzame hoogte. Ik nodig de verzamelde pers uit om samen met mij onze slogan te scanderen: We are Anderlecht, we are Anderlecht!