'Voor een gezellige kerst moeten we al teruggaan tot 1986', analyseert Frank Deboosere. © Paul Van Welden

Frank Deboosere voorspelt eenzame kerst

De kans dat Kerstmis weer een eenzame bedoening wordt, bedraagt 90 procent, zegt Frank Deboosere. 'Vlamingen zijn koud en egoïstisch. Dat zijn geen ideale omstandigheden voor een aangename kerst.'

Frank Deboosere:
‘De aardopwarming zet zich niet door in ons hart’

De kans dat de gevoelstemperatuur aan de kersttafel onder het vriespunt daalt, is bijzonder groot, voorspelt weerman Frank Deboosere. ‘Jarenlang aanslepende misverstanden, ordinaire ruzies en onderkoelde familiebanden zullen ook dit jaar niet ontdooien. Bij het aperitief houdt de gespeelde beleefdheid nog stand en schommelt de temperatuur tussen de 5 en 10 graden, maar zodra de avond vordert, gaat het weer vriezen. De kans op een vrolijke kerst is weer heel klein.’

Deboosere wijt dat aan de volksaard. ‘Vlamingen zijn koud en egoïstisch. Dat zijn geen ideale omstandigheden voor een aangename kerst’, constateert de weerman. ‘Iedereen zit wat op zijn smartphone te klooien en op Facebook te klagen dat hij liever elders zou zijn. We kijken liever naar tv-programma’s als Het weer dan dat we een goed gesprek aanknopen met onze familieleden. In plaats van diepmenselijke verbintenissen eer aan te doen trekken we ons terug in onze schulp.’

Uitgedroogd varkensgebraad

Ook de crisis speelt mee. ‘Wanneer het economisch slechter gaat, hebben de meeste mensen de neiging om de familiebanden nauwer aan te halen, maar zo werkt dat niet bij de Vlaming’, stelt Deboosere. ‘In elke familie is er een zwart schaap dat zijn zaken niet op orde heeft en dat onvoorwaardelijke steun verwacht van broers en zussen. Natuurlijk werkt dat niet, en zodoende ontstaan er wrijvingen. Grootouders proberen de stellingoorlog aan de feestdis te versmachten in een mantel van opgeklopte liefde, maar ontberen zelf de emotionele rijpheid om de spanningen te ontmijnen. Uiteindelijk wordt de lijst van te mijden gespreksonderwerpen ieder familiefeest weer een beetje langer, zodat de disgenoten uiteindelijk níéts meer hebben om over te babbelen. Zelfs over het te lang gebakken en daardoor uitgedroogde varkensgebraad wordt slechts in de meest bedekte termen conversatie gevoerd.’

Dat de echte temperaturen buiten best meevallen en dat er nog maar weinig neerslag is gevallen, kan de sfeer er niet inbrengen. ‘De aardopwarming zet zich niet door in ons hart’, weet Deboosere. ‘Voor een gezellige kerst moeten we al teruggaan tot 1986. Om maar te zeggen: een eenzame kerst is de regel, een gezellig samenzijn de uitzondering.’

Ook voor Deboosere zelf wordt het weer een eenzame kerst om snel te vergeten. ‘Ik zal me weer noodgedwongen moeten terugtrekken in een kille sterrenwacht, met een bakje oesters en een flesje alcoholvrije champagne’, zegt hij. ‘Mijn familie heeft genoeg van mijn weerpraatjes en zelfs mijn gezinsleden schromen er zich niet voor hun afwijzing te laten blijken.’