Het is zeer moeilijk om het verschil te zien tussen echte en vervalste boerenpaté, zegt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

Boerenpaté voor farma verkocht in Carrefour

Winkelketen Carrefour heeft boerenpaté verkocht die bestemd was voor farmaceutisch onderzoek. De Franse groep roept de paté terug, maar de potjes boerenpaté weigeren de winkelrekken te verlaten.

De federale politie voert een onderzoek naar de handel in boerenpaté. Speurders zijn verschillende supermarkten en slachthuizen binnengevallen om potjes paté in beslag te nemen. Het onderzoek richt zich op de verkoop van boerenpaté die eigenlijk bestemd was voor farmaceutisch onderzoek. Verschillende dierenartsen, vleeshandelaars en rekkenvullers werden gearresteerd.

Een honderdtal paletten boerenpaté zouden zijn verkocht aan slachthuizen na vervalsing van de dierenartsendocumenten. De paletten zouden afkomstig zijn van het farmaceutische bedrijf Sanofi, dat zich kennelijk een iets te grote voorraad paté had aangeschaft.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) is nog niet op de hoogte gebracht. ‘Bij boerenpaté is het zeer moeilijk vast te stellen of het om de echte dan wel de vervalste variant van boerenpaté gaat’, zegt woordvoerder Lieve Busschots. ‘De smeerbaarheid, de consistentie en de smaak zijn in beide gevallen vaak hetzelfde. Alleen stinkt paté bestemd voor farmaceutisch onderzoek doorgaans net iets harder, maar het verschil is miniem.’

Carrefour heeft de boerenpaté al teruggeroepen, maar de potjes geven geen gehoor aan die oproep. Zeker de verpakkingen van 150 gram tonen weinig aanstalten om de winkelrekken te verlaten. ‘We liggen hier goed, we zien geen reden om het hier af te bollen’, zegt een vertegenwoordiger van het Nationaal Syndicaat voor Boerenpaté. ‘No way dat we teruggaan naar de farmacie om daar allerlei wrede tests te ondergaan. Wij hebben als dierlijk fijnkostproduct ook rechten.’ Er wordt een sociaal bemiddelaar aangesteld.

Pakjes boerenpaté:
‘We liggen hier goed, we zien geen reden om het hier af te bollen’

Klanten die zich door de paté plots anders gaan gedragen, wordt afgeraden contact op te nemen met die bemiddelaar. Zij moeten zich meteen tot hun huisarts wenden. Vooral jonge kinderen, zwangere vrouwen, personen met een verminderde immuniteit, ouderen en homo’s lopen een hoger risico op besmetting. Tot de symptomen behoren winderigheid, plat taalgebruik en een plots gebrek aan manieren.