Plezante nonkel Jos vreest dat hij in ongenade is gevallen bij zijn neven en nichten.

Plezante nonkels bezorgd, hopen dat Belgische kids Noord-Koreaans voorbeeld niet volgen

De kerstperiode nadert, maar bij plezante nonkels zit de schrik erin. Dat de Noord-Koreaanse premier Kim Jong-Un zijn oom Jang Song Thaek (67) liet executeren wegens te flauwe mopjes, baart hen grote zorgen. 'Slecht voorbeeld voor onze kids!'

‘De feesten worden dit jaar geen pretje’, beseft Jos Sweertvaegher (59). Normaal vrolijkt nonkel Jos de feestdagen op met zijn scabreuze humor en zijn gênante dansmoves, maar nu heeft hij zich voorgenomen het kalmer aan te doen. Door het wedervaren van de Noord-Koreaanse plezante nonkel Jang Song Thaek zit de schrik erin.

‘Jongeren hebben absoluut geen respect meer voor hun familie’, zucht Rudy Audenaert (47). ‘Je leeft maar één keer, dan mag je toch eens onnozel doen? Maar ik vrees represailles van mijn neefjes. Nonkel Rudy is niet op zijn gemak, neen. Wie zal die jonge gasten tegenhouden om rattengif door mijn wijn te mengen of de remmen van mijn SUV te saboteren? Wat Kim Jung-Un gedaan heeft, is een slecht voorbeeld voor onze kids. Dat westerse media zulke Noord-Koreaanse persberichten overnemen, ervaar ik als bedreigend.’

Nonkel Jos heeft het gevoel dat hij in ongenade is gevallen. ‘Ik heb zelf geen kinderen, ben twee keer gescheiden en begin vreselijk te zagen als ik meer dan twee pintjes drink, maar toch had ik het gevoel dat ik een voorbeeld was voor mijn neefjes’, zegt hij. ‘Toen ze klein waren, moesten ze nog vreselijk hard lachen met mijn mopjes. De jongste jaren heb ik het gevoel dat ze zich schamen voor mij. Alsof ik plots uitschot ben.’

‘Ik zal moeten proberen om minder plezant te zijn’, zegt Rudy. ‘Dat wordt moeilijk, want traditioneel ben ik degene die de sfeer erin brengt. Een vette knipoog hier, een scheve opmerking daar: een familiefeest hoeft geen stijve bedoening te zijn, toch?’

Werner Audenaert (16) loopt niet meteen rond met moordplannen, maar zou het toch niet erg vinden wanneer zijn oom met zijn zatte kloten in de gracht rijdt en verdrinkt. ‘Dat vreet energie, hé, zo’n plezante nonkel’, klaagt de jongeman. ‘Als hij naast je zit, probeert hij je helemaal in beslag te nemen. De rest van de tafel voert een gesprek dat je wilt volgen, terwijl nonkel Rudy de hele tijd zit vitten op alle wijven die hem laten vallen hebben. Af en toe maakt hij een stomme lol waar enkel hij mee lacht en daar zit je je dan te vervelen.’

Plezante nonkel Jos:
‘Ik had nochtans het gevoel dat ik een voorbeeld was voor mijn neefjes’

‘Mijn meme maakt ieder jaar lamsgebraad op kerstdag. Wel, ik hoop dat nonkel Jos er eindelijk in stikt’, zegt Anja Sweertvaegher (18) ronduit. ‘Hij heeft geen manieren, is op geen enkele manier interessant en daarbij stinkt hij naar roltabak, goedkope whisky en parfum van de Aldi. Vorig jaar is hij met zijn zatte kloten beginnen te dansen met onze kerstboom. Ik haat hem en ik wil nooit meer naast hem zitten.’

Haar jongere broer Maarten (14) is het daar niet mee eens. ‘Nonkel Jos is soms een beetje een flurk, maar hij maakt geestige mopjes over borsten en natte spleetjes. Dat vind ik wel plezant’, zegt hij.