Brian De Mulder wekt ook bij moslimfundamentalisten wrevel op met zijn video. 'Geen ongelovige kan dit nog serieus nemen.'

Sharia4Belgium ontslaat Brian De Mulder wegens vele taalfouten in jongste videoclip

Syriëstrijder Brian De Mulder is niet meer welkom bij Sharia4Belgium doordat zijn jongste video zoveel taalfouten bevat. ‘Zulke video’s bevestigen het clichébeeld van de domme, ongeschoolde extremist.’

Zelfs voormalig woordvoerder Fouad ‘Abu Imran’ Belkacem is niet mals voor Brian De Mulder. ‘Kijk, ik ben zelf geen groot licht en al zeker geen taalvirtuoos, maar wat die jongen presteert in zijn video, is beschamend.’

Belkacem verwijst onder andere naar het kinderrijmpje uit De Mulders lied. ‘Bommen val, Atomium ik hoor u knal, Lichaamsdelen overal, Allah u Akbar. Bommen is meervoud, dus die zouden moeten vallen. Tenzij het om de gebiedende wijs zou gaan, maar dan verwacht je toch eerder een komma na het woord bommen?’, oppert Abu Imran.

De tweede regel van het vers is volgens de Boomse salafist al helemaal van de pot gerukt. ‘Kan iemand die wannabe eens aan het verstand brengen dat je het Atomium eventueel kunt horen knallen, maar nooit kan horen knal? Tenzij het woord ‘u’ door de schrijver in deze context bezittelijk gebruikt werd, maar dan moet er uiteraard ‘uw’ staan. Dat is toch basiskennis?’, zucht Belkacem.

Fouad Belkacem:
‘Slordigheid en gemakzucht doen afbreuk aan de boodschap’

De voormalige onruststoker ergert zich eveneens aan de versregel ‘O De crem o wilders’. ‘Wat heeft De Mulder bezield om ‘De’ met een hoofdletter te schrijven, maar ‘Crem’ en ‘Wilders’ niet? Dat is toch niets anders slordigheid en gemakzucht? Ik vind dat dat afbreuk doet aan de boodschap.’

Helemaal over zijn toeren raakt de ex-woordvoerder wanneer de Syriëstrijders tot de kern van hun videoboodschap komen: ‘De vlaggen zijn gehezen, de zwaarden zijn gesmeed.’ Bekacem: ‘Ik geloofde mijn eigen ogen niet toen ik dat zag. Gehezen? Hijsen, hees, gehezen, dus. Het dramatisch effect gaat zo helemaal de mist in. Geen ongelovige kan dit nog serieus nemen.’

Op zich vindt Belkacem niet dat de dreigvideo slecht gemaakt is. ‘Een beetje traag misschien en er had best wat meer actie in gemogen, maar goed: dat zijn details. We horen vastberaden gezang en zien geweren, kromzwaarden en Arabische letters die niemand begrijpt: daar draait dat soort boodschappen om.’

Wat hem vooral stoort, is dat de Syrië-generatie te snel tevreden is. ‘Brian had zijn boodschap moeten laten nalezen. Verscheidene van onze strijders hebben een diploma communicatiewetenschappen gehaald aan westerse universiteiten: maak daar dan toch gebruik van’, werpt Belkacem op. ‘Als je zelf te lomp bent om het te helpen donderen, beperk je dan tot schietoefeningen en waag je niet aan videoboodschappen. Die brengen onze zaak alleen maar schade toe.’

De familie van Brian De Mulder ontkent alvast dat Brian zoveel spelfouten zou maken.