Het nieuwe hoofdkwartier van De Rechtzetting. Een verregaande synergie zat er al langer aan te komen.

De Rechtzetting verhuist naar redactie GvA

Samen met Het Nieuwsblad verhuist ook de redactie van De Rechtzetting naar Antwerpen, waar zij samensmelt met de redactie van de Gazet van Antwerpen. De drie titels gaan maximaal samenwerken.

De hoofdzetel van De Rechtzetting komt in Antwerpen te liggen. De redactie wordt samengebracht met die van de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad, zo werd bekend gemaakt op de Bijzondere Ondernemingsraad. Bij De Rechtzetting vallen geen ontslagen, de andere bladen zullen samen een dikke tweehonderd mensen afdanken.

‘De drie titels zullen elk hun eigenheid behouden, met dien verstande dat Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen kopbladen van De Rechtzetting worden en zich slechts door hun opmaak van elkaar zullen onderscheiden’, zegt Gianni Caspaer, CEO en verantwoordelijk uitgever van de nieuwe mediagroep De Samentrekking.

Doordat Caspaer zich te zeer ergert aan opgeklopte Limburgse gezelligheid, mag Het Belang van Limburg voorlopig in Hasselt blijven. Ook de redactie van De Standaard hoeft Groot-Bijgaarden niet te verlaten, want Caspaer zegt ‘het vliegend schijt te krijgen van het pretentieuze geneuzel’ van Vlaanderens best verkopende kwaliteitsdagblad.

‘De drie titels zullen in Antwerpen maximaal gaan samenwerken, wat belangrijke besparingen mogelijk moet maken’, zegt de sterke man achter de nieuwe constructie. ‘De meeste ondersteunende diensten verhuizen mee naar Antwerpen. Wegens de vele processen die we aangesmeerd krijgen, is het nodig de juridische dienst nauw bij de journalistieke productie te betrekken.’

Al een tijdje hing een verregaande synergie tussen de verschillende redacties in de lucht. Aandachtige lezers merkten op dat De Rechtzetting steeds vaker artikels leverde aan andere kranten. Zo nam Het Nieuwsblad het bericht over van de Kempense ondernemer die als eerste Google ontdekt had. Ook het nieuws over de te Vlaamse verkeerspalen raakte vlot verkocht aan een mainstreamkrant. Het politieke feit dat minister van Financiën Koen Geens (CD&V) de Belgische kappers een ferm hak heeft gezet, kwam eerst op deze site bovendrijven, net als het nieuwtje over Sharapova’s kreuntest.

Caspaer bevestigt dat die tendens interessante opportuniteiten heeft geschapen. ‘Nu ook De Gentenaar in Antwerpen bij elkaar geschreven wordt, zal ons soort berichtgeving goed van pas komen.’

Dat de drie redacties de krachten bundelen, is een antwoord op de snel veranderende krantenmarkt, meent Caspaer. ‘Onze website moet nog digitaler worden, terwijl onze rentabiliteit te veel bottlenecks vertoont om vlotjes de poen binnen te harken. Deze synergie moet daarom fungeren als een hefboomconstructie. Vanuit een onorthodoxe minste willen we een resultaatgerichte dynamiek op gang brengen die uiteindelijk toegevoegde waarde creëert. Van een win-winsituatie is door de vele ontslagen helaas geen sprake, maar dat komen die sukkelaars heus wel te boven, waarom niet met een werkloosheidsuitkering en een leuke opzegvergoeding.’

Aandachtige lezers merkten op dat De Rechtzetting steeds vaker artikels leverde aan andere kranten

Verwacht wordt dat andere media gepast zullen reageren op de move van Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en De Rechtzetting. ‘Wij zullen de ontslagen journalisten aan de poort opwachten, zodat zij in tranen hun verhaal kunnen vertellen aan onze reporter’, laat Het Laatste Nieuws weten. ‘De meest aangrijpende foto zullen we op de voorpagina plaatsen, met een treffende quote die het leed kernachtig samenvat.’