Een meisje heeft flink wat kaka uit haar poepgaatje geperst. Veel ouders weten niet dat hun kind vol stront zit.

Ouders onthutst: baby’s zitten vol stront

Er is ophef ontstaan over mogelijke uitwerpselen op jonge kinderen. Het actualiteitenprogramma Panorama zendt vanavond een aangrijpende reportage uit over de zogenaamde ‘poep op babybilletjes’.

Uit de reportage blijkt dat zuigelingen en peuters veelvuldig in contact komen met uitwerpselen. Een boreling zou tot acht keer per dag onder de kaka komen te zitten. Vooral de billetjes hebben te lijden onder het verschijnsel. De drolletjes komen op het kind terecht doordat de darmen geledigd worden via de aarsopening, waarna de stront zich vrijelijk in het rond verspreidt.

Volgens een keurmeester van Kind & Gezin zit er mest op ongeveer 100 procent van de kinderlijfjes. ‘Toon mij een kind en ik wijs u de kaka aan’, zegt de man in de uitzending.

Veel ouders weten niet dat hun kind een broeihaard is van bacteriën, zoals de gevreesde E.coli. ‘Ze krijgen iets te horen over gevulde pampers en talkpoeder, maar er wordt hun nooit expliciet verteld dat hun baby een bron is van verontreiniging’, zegt een voormalig kinderarts die de wantoestanden niet meer aankon.

Officieel mogen kinderen slechts met tangen en latexhandschoenen worden aangeraakt, maar dat zou in de praktijk te weinig gebeuren. ‘Dat komt door de te hoge bandsnelheid’, zegt een moeder die haar kind liet adopteren zodra duidelijk werd hoeveel het kakte en scheet. ‘Een baby eet om de twee uur en telkens is het prijs: de keutels vliegen als roomsoezen uit z’n poepje. Door dat helse tempo nemen ouders de tijd niet om hun handen schoon te maken en hun kind te ontsmetten.’

In de plaats daarvan wordt de kaka met water weggespoeld of zelfs gewoon afgeveegd. ‘Zodat het goedje helemaal verspreid raakt over het lichaam’, rilt de ex-moeder.

Door de onthullingen van Panorama wil de Kamer zo snel mogelijk opheldering van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. De Gezinsbond reageert ‘geschrokken’. Kinderdagverblijven en kleuterschooltjes willen niet meegaan in de reactiestroom en ‘wachten liever op de feiten’.

Buurtcomités die zich al langer verzetten tegen de aanwezigheid van kinderen twijfelen echter niet. ‘Stront is nu eenmaal de consequentie van een systeem dat voedsel zo goedkoop mogelijk verwerkt’, zegt een verzuurde man die nog liever een lading hagel door een kind jaagt dan het een vriendelijk handje te geven.

De drolletjes komen op het kind terecht doordat de darmen geledigd worden via de aarsopening

Ook bij de ouders zelf heerst grote onvrede. ‘Ik zet mijn dochter in bad: ze kakt. Ik haal haar uit het bad en plaats haar op een handdoek: ze kakt. Ik kuis het bad uit, zet haar er weer in: ze kakt. Ik neem mijn dochter vast en begin zachtjes te huilen: ze kakt’, zucht Bastiaan, een prille vader die zich bekocht voelt. ‘Ons is nooit iets verteld. Had ik geweten dat een baby zo veel stront produceerde, ik had een parkiet in huis gehaald.’