Net zoals vele andere ouderen is Wilfried Martens het slachtoffer geworden van rondworm.

Wilfried Martens besmet met rondwormen

De voormalige Belgische premier Wilfried Martens lijdt aan rondworm. Dat blijkt uit een onderzoek van het ziekenhuis van Lokeren, waar Martens zaterdag met spoed werd opgenomen. De oorzaak is slechte hygiëne.

Wetenschappers hebben in het lichaam van oud-premier Wilfried Martens I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII en IX rondwormen aangetroffen. De rondwormeitjes werden gevonden in het darmkanaal van de christendemocraat, zo ongeveer ter hoogte van het heiligbeen. De vorsers hebben nog geen eitjes gevonden in andere stalen, wat doet vermoeden dat het om een recente infectie gaat.

De besmetting wordt in verband gebracht met de slechte hygiënische omstandigheden in Zuid-Frankrijk, waar Martens tot voor kort op vakantie was met zijn vrouw Miet Smet. Sinds zaterdag ligt hij op intensieve zorgen in zijn thuisstad Lokeren. De oud-premier verscheen voor het laatst in het openbaar op 21 juli voor de eedaflegging van koning Filip.

De toestand van Martens is voorlopig stabiel. De dokters zeggen dat hij zeker nog enkele dagen in bed moet blijven tot alle rondwormen zijn lijf hebben verlaten. De parasieten worden bestreden met een uitwijzingsbevel. Als zij niet overgaan tot vrijwillig vertrek, volgt een gedwongen uitzetting.

‘Dat laatste is een pijnlijke procedure’, weet Smet, die niet van Martens’ zijde wijkt.

In Vlaanderen is rondworm zeldzaam, maar in minder ontwikkelde Europese gebieden komt de parasiet nog dikwijls voor. Zo zijn oud-ministers Michel Daerden en Guy Spitaels beide bezweken aan de besmetting. Ernstige vormen van ascaridiose zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie verantwoordelijk voor 60.000 overlijdens per jaar, vooral bij kinderen, ouderen en werklozen.

Veel soorten nematoden, zoals de diertjes heten in wetenschappelijk jargon, leven als parasiet. Ze veroorzaken plantenziekten zoals aardappelmoeheid of schoppen keet in het darmkanaal van zoogdieren. In dat geval heten ze aarswormpjes, genoemd naar het soort politicus dat opklimt op basis van (spreekwoordelijk) anaal contact. Andere soorten echter leven in een substraat van dode organische stof. Vermoed wordt dat Martens aan zo’n soort ten prooi gevallen is.

Mensen kunnen besmet raken door de eitjes in besmet eten of water. Uit die eitjes komen larven die door het lichaamsweefsel naar de longen trekken. Vandaar zetten ze hun trek voort langs de luchtwegen richting de keel, waarna ze worden doorgeslikt en uiteindelijk in het darmkanaal belanden, waar ze uitgroeien tot vreselijke creaturen.

Vele soorten nematoden leven in een substraat van dode organische stof

Sommige nematoden kunnen acht meter lang worden, al zijn de meeste nematoden niet voor het blote oog onzichtbaar. Per vierkante meter bodem kunnen wel een miljoen aaltjes leven. Zij worden toegepast als natuurlijke vijanden van plaaginsecten, naaktslakken en ander venijn.

Wilfried Martens is 77 en werd begin dit jaar al eens geopereerd. Toen had hij last van chronische en acute incontinentie.