Moest Priscilla haar verjaardagsfeestje omschrijven als 'event planning'-ervaring?

School weigert leerlinge met te mager cv

Een college in Brasschaat heeft een leerlinge geweigerd omdat zij geen goedgevuld curriculum vitae kon voorleggen. 'Een getuigschrift van de lagere school alleen is niet toereikend', verklaart de school.

Ook voor kinderen zijn het harde economische tijden. Priscilla Devolder ondervond dat aan den lijve. Het meisje hoopte op 2 september te kunnen starten in het Sint-Machariuscollege van Brasschaat, maar haar inschrijving werd geweigerd. Zij is thans nog altijd op zoek naar een geschikte school.

‘Ze vertelden me dat er te weinig op mijn cv stond. Ik wist eerlijk gezegd niet eens wat dat was’, zegt Priscilla beteuterd.

Haar ouders zijn in alle staten. ‘Wij wisten van niets’, zegt vader Peter. ‘Plots zie je al die kinderen met cv’s die vermelden dat ze in de zomer taalkampen Frans en Engels gevolgd hebben of dat ze drie weken gewerkt hebben in de boomgaard van hun grootouders.’

Volgens Peter was er zelfs een jongen die zijn ruiltocht met de scouts omschreef als een ‘integrated orientative negotiation workshop’.

Directeur Luc Rousseaux licht de beslissing toe om Priscilla te weigeren: ‘Kinderen moeten zo snel mogelijk leren dat niets voor niets is. Je gaat later ook niet bij een werkgever aankloppen met een blanco cv en zomaar verwachten dat je een job krijgt.’

Had het Sint-Macuariuscollege dat dan niet op voorhand kunnen laten weten? ‘Het is niet aan ons om dat mee te delen. Het is aan de leerling en zijn ouders om zich te informeren. Ook initiatief nemen is een waarde die wij hoog in het vaandel dragen’, verdedigt Rousseaux zich.

Ook Priscilla’s moeder Veerle is boos, maar ze is intussen al samen met haar dochter een cv aan het opstellen. ‘Ik werk zelf in human resources, dus gelukkig ken ik er wel wat van’, zegt ze. Ze bespreekt met Priscilla of ze haar laatste verjaardagsfeestje zal omschrijven als een ‘event planning’ of een ‘social media’-ervaring. ‘En dat je vorige week hysterisch begon te huilen omdat papa het plafond wit had geverfd, zullen we omschrijven als consultancy’, knipoogt de moeder naar haar dochter.

Vader Peter zit te kniezen. ‘Je denkt natuurlijk plots dat je alles fout hebt gedaan’, zegt hij. ‘We hebben bij de opvoeding van onze dochter waarschijnlijk te weinig de nadruk gelegd op het market-oriented perspective. Hebben we haar te vaak laten spelen met haar vriendinnetjes, in plaats van haar op teambuildingweekend te sturen? Of had ik haar moeten meenemen naar mijn werk om te kijken hoe het er daar aan toe gaat?’ Peter is risico-analist bij een bedrijf dat vloerverwarmingen maakt. ‘Daar had ik haar kunnen inwijden in de geheimen van de end-user license agreement.’

Vader Peter:
‘Een ruiltocht moet al omschreven worden als een integrated orientative negotiation workshop’

Even later rolt er een meevaller binnen. Priscilla vindt op LinkedIn Pinino de Clown en krijgt zijn toestemming om hem als ‘keynote speaker’ van haar twaalfde verjaardagsfeestje aan haar cv toe te voegen, met zijn vriendelijke groeten. In ruil vraagt hij een referentie. ‘Dit is goed voor mezelf én voor mijn stakeholders’, knikt Priscilla vol herwonnen zelfvertrouwen.